Ukrajinská armáda prý vyjednává o výměně doněckého letiště

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ukrajinská armáda vyjednává s povstalci o výměně některých území, kde je vystavena tlaku separatistů. Spekulace, které se v posledních dnech objevily v několika ukrajinských médiích, agentuře Unian potvrdil doněcký gubernátor Serhij Taruta. Předmětem výměny se má stát letiště v Doněcku, které je už řadu týdnů vystaveno útokům vzbouřenců.

Letiště v největším východoukrajinském městě je jediným obranným postem, který se vládním jednotkám v Doněcku podařilo udržet. Navzdory příměří vyhlášenému 5. září je areál letiště prakticky denně vystaven dělostřeleckým, raketovým a minometným útokům separatistů a armáda ho drží za cenu nemalých obětí. Povstalci považují doněcké letiště za klíčový strategický prostor, bez jehož ovládnutí není fungování jejich „lidové republiky“ možné.

„Jednání o výměně letiště skutečně běží. Výměna se bude týkat území těsně přiléhajících k Doněcku. Jde o velká území,“ řekl Taruta bez dalších podrobností ukrajinské agentuře. Ukrajinský tisk v minulých dnech spekuloval, že armádní velení chce letiště v Doněcku vyměnit za přístav Novoazovsk, který vzbouřenci obsadili při ofenzivě koncem srpna. Novoazovsk, který leží na březích Azovského moře, je branou k významnému přístavu Mariupolu, který je pod kontrolou Kyjeva.

Taruta ale dnes takový scénář výslovně popřel. „O Novoazovsku se bohužel nejedná, zatím zůstává okupovaným městem,“ řekl gubernátor. Ani noc na dnešek nebyla v Doněcku klidná, exploze granátů se ozývaly i ze středu města. Palbou bylo podle očitých svědků poškozeno několik obytných domů.