Ukrajinský konflikt stojí ruskou ekonomiku miliardy

Ruské rubly

Ruské rubly Zdroj: Michael Mandiberg CC BY-SA 2.0 Flickr

Vměšování ruských politiků do ukrajinské krize, která přerostla v občanskou válku, již stálo Rusko na finančních trzích miliardy dolarů. Situace se zhoršila po sestřelení malajsijského letadla minulý týden.

Ruské akcie od konce prosince oslabily o více než 6,6 procenta. To z hodnoty padesátky firem z indexu MICEX vymazalo téměř třicet miliard dolarů.

„Každá vlna ukrajinské krize ubrala ruským akciím v rychlém propadu mezi deseti až dvaceti procenty, hodnoceno vývojem indexu moskevské burzy,“ uvádí Petr Hlinomaz, analytik BH Securities, a vyčísluje: „Krymské události znamenaly propad zhruba o 18 procent, nynější konflikt a sestřelení civilního letadla nad Ukrajinou vedou k poklesu o sedm procent.“

Ukrajinský konflikt stojí ruskou ekonomiku miliardyUkrajinský konflikt stojí ruskou ekonomiku miliardy | E15

Propad ruského akciového trhu ukazuje na zpomalení celé ekonomiky. Ministerstvo ekonomiky tento měsíc uvedlo, že ruské hospodářství ve druhém kvartále ve srovnání s prvním vůbec nerostlo. „Trh ukazuje, že by Rusko mělo udělat vše pro to, aby se neuzavřelo mezinárodním investorům,“ řekl Bloombergu Alexej Belkin, manažer Kapital Asset Management.

Nedaří se ani ruské měně či vládním dluhopisům. Rubl od ledna oslabil o deset procent na 35 rublů za dolar. Výnos desetiletých vládních dluhopisů se zvýšil na více než devět procent. Vzrostla také cena kontraktů, které se používají jako pojištění proti krachu dlužníka. To představuje, že důvěryhodnost ruského státu v očích investorů klesá.