Ukrajinský Severodoněck padl, Rusové dosazují své lidi do správy města

Východoukrajinský Severodoněck už je zcela pod kontrolou jednotek ruské armády a proruských separatistů

Východoukrajinský Severodoněck už je zcela pod kontrolou jednotek ruské armády a proruských separatistů Zdroj: Profimedia

Východoukrajinský Severodoněck už je zcela pod kontrolou jednotek ruské armády a proruských separatistů, ukrajinské jednotky se z týdny obléhaného města téměř kompletně stáhly. Řekl to dnes starosta Oleksandr Strjuk, podle kterého už město nelze opustit skrze území, které by Ukrajina ještě ovládala. Už v pátek gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že ukrajinští vojáci dostali rozkaz Severodoněck opustit, boje se nyní vedou také o blízký Lysyčansk.

"Město nyní zcela okupuje Rusko. Snaží se tam teď nastolit svou vlastní správu, pokud vím, jmenovali už i nějaké vedení," řekl Strjuk v ukrajinské televizi. Předtím starosta potvrdil, že ukrajinští obránci se téměř kompletně stáhli.

Gubernátor Hajdaj na komunikační síti Telegram napsal, že pokračuje bombardování a ostřelování Severodoněcku i Lysyčansku a že cílem dělostřeleckých a leteckých útoků byl také areál továrny Azot. Tam se stále skrývají civilisté, jak potvrdil i starosta Strjuk.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov dnes podle serveru BBC sdělil, že továrnu Azot opustilo asi 800 civilistů a že areál je pod kontrolou ruských jednotek, stejně jako celá průmyslová zóna a letiště v Severodoněcku. Stejný počet lidí, kteří opustili továrnu Azot, uvedl i představitel proruské separatistické Luhanské lidové republiky (LNR) Ivan Filiponěnko, jehož citovala agentura Interfax.

Další představitel separatistů z LNR Andrej Maročko na síti Telegram napsal, že jednotky ruské armády a proruských separatistů obsazují i město Lysyčansk. "Už jsou obsazené některé podniky. Bojuje se v ulicích," uvedl. Tvrzení ruských ani ukrajinských představitelů ale nelze nijak ověřit. Gubernátor Hajdaj na facebooku napsal, že okupační síly se pokoušejí o blokádu města z jihu, což by mohla být překážka pro ukrajinské jednotky ustupující ze Severodoněcku.

Obsazením Severodoněcku a Lysyčansku by se Rusko přiblížilo splnění jednoho ze svých deklarovaných válečných cílů, a to získání plné kontroly nad Luhanskou oblastí. Její území Moskva krátce před únorovou invazí uznala jako samostatnou republiku.