Ukrajinští povstalci přejmenovali milice na policii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Samozvaná Luhanská lidová republika na východě Ukrajiny od úterý přejmenovává milice, které dohlížejí na dodržování pořádku, na policii. Příslušný zákon podle agentury TASS přijal parlament této nikým neuznané povstalecké republiky. Proruští separatisté změnou názvu milice na policii chtějí zabránit zmatkům, neboť v oblasti pod jejich kontrolou působí ještě také dobrovolnické lidové milice.

„Jakmile zákon vstoupí v účinnost, zároveň se ruší zákon o milici,“ uvedla Lidová rada. „Rozhodnutí přijmout zákon o policii padlo, abychom se vyhnuli nesrovnalostem, když jsme se rozhodli vytvořit lidové milice. Lidové milice jsou ozbrojení lidé, kteří střeží hranice,“ dodal separatistický zákonodárný sbor.

Na pořádek ve městech pod kontrolou proruských separatistů dohlížejí vojáci a dosud také milicionáři, jejichž úkolem ale není bojové nasazení, nýbrž policejní činnost. Vedle toho vznikají také dobrovolnické lidové milice, které Kyjev separatistům umožnil vytvářet na základě zářijových mírových dohod z Minsku.

Ukrajinský parlament v září vzbouřencům na východě přiznal rozsáhlé pravomoci, prezident Petro Porošenko chce ale nyní nechat předpis o decentralizaci zrušit. Důvodem jsou volby, které rebelové přes nesouhlas ukrajinské vlády počátkem listopadu uspořádali.