Ukrajinští separatisté slíbili dodržovat příměří. Chtějí vyjednávat

Ukrajinský povstalec

Ukrajinský povstalec Zdroj: ctk/ap

Povstalci z Doněcké a Luhanské oblasti se zavázali dodržovat klid zbraní, který v pátek jednostranně vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Dosud přitom příměří odmítali respektovat. Do pátku chtějí rebelové zahájit jednání o vyřešení situace v zemi, uvedla ruská agentura RIA Novosti.

„V odpověď na zastavení palby ze strany Kyjeva se zavazujeme dodržovat příměří do 27. června,“ prohlásil v Doněcku „premiér“ samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj. K příměří se podle moskevského rozhlasu připojili i vzbouřenci ze sousední Luhanské oblasti.

Podle Borodaje by klid zbraní mohl „přinejmenším vést k zahájení konzultací, které by vyústily v jednání o pokojném vyřešení konfliktu“. Součástí dohody o příměří je údajně i zákaz přesunů vojsk. Klid zbraní vyprší v pátek ráno v 9:00 SELČ. „Nastává klidový režim,“ řekl Borodaj a vyjádřil naději, že dohled nad dodržování příměří bude svěřen Rusku, případně i Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Porošenko se se zástupci povstalců setkal dnes v Doněcku, jde o první jednání takto vysokých představitelů obou stran od počátku nepokojů na východě Ukrajiny před více než dvěma měsíci. Ukrajinský prezident přitom dosud odmítal jednat s těmi, kteří „mají na rukou krev“, a to navzdory tomu, že jej k tomu opakovaně vyzývalo Rusko.

Ukrajinskou vládu na jednání zastupoval také bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, delegaci OBSE vedla švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová a Rusko velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov.

Do rozhovorů se ale zapojila i silná skupina prorusky orientovaných ukrajinských politiků, mezi nimi poslanec Strany regionů Nestor Šufryč, šéf hnutí Ukrajinská volba, důvěrník prezidenta Vladimira Putina Viktor Medvedčuk nebo bývalý ukrajinský poslanec Oleh Carjov, který byl za extrémně proruské postoje zbaven mandátu a je na Ukrajině celostátně hledanou osobou.

Podle mluvčího ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany v okamžiku zahájení rozhovorů už žádné bojové operace na východě Ukrajiny neprobíhaly. „Je možné konstatovat, že příměří vyhlášené prezidentem Porošenkem povstalci dodržují, nedochází k ostřelování ani pokusům o okupaci správních budov,“ řekl v Kyjevě mluvčí bezpečnostní rady Volodymyr Čepovoj.