UNICEF: Ženy a děti tvoří až dvě třetiny nynějších uprchlíků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Poprvé od počátku migrační krize v loňském roce přichází do Evropy více žen a dětí než dospělých mužů. Tvoří téměř 60 procent všech migrantů, kteří v současnosti překračují hranici Řecka s Makedonií, tvrdí Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF). Ve srovnání se situací před půlrokem se podíl dětí mezi migranty prý až ztrojnásobil.

V červnu loňského roku bylo mezi migranty na cestě do Evropy ještě zhruba 73 procent mužů, uvedl UNICEF. Příchod stále většího počtu žen a dětí znamená podle koordinátorky pro uprchlickou krizi Marie-Pierre Poirierové, že migranti jsou v mnohem větším nebezpečí při zdolávání cesty po Egejském moři mezi tureckým pobřežím a řeckými ostrovy a po Středozemním moři mezi africkými břehy a jižní Evropou, ale i to, že „potřebují větší ochranu i na pevnině“.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) utonulo během ledna ve Středomoří 368 migrantů. Jen během posledního lednového víkendu u břehů Řecka, Itálie a Turecka zahynulo přes sto mužů, žen a dětí.

Během ledna do Evropy dorazilo celkem více než 67 tisíc migrantů. Převážná většina z nich putovala přes Turecko a Řecko takzvanou balkánskou stezkou dál do střední a severní Evropy. V lednu roku 2015 jich bylo pouze 5000. Více než třetina z letos příchozích byly děti. Jen během prvního únorového dne na řecké ostrovy dorazilo dalších 1250 migrantů.

Evropský policejní úřad Europol před časem oznámil, že po příchodu do Evropy zmizelo neznámo kam nejméně 10 tisíc dětských uprchlíků, které nedoprovázeli žádní dospělí příbuzní. Panují přitom obavy, že se jich mohly zmocnit organizované zločinecké gangy, které je mohou využívat například jako sexuální otroky.