Unijní rozpočet počítá s platbami přes 140 miliard eur, mají rozhýbat růst

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: Evropska komise

Evropská komise předložila návrh rozpočtu na rok 2016, který počítá s platbami ve výši 143,5 miliard eur (3,93 bilionu korun). Rozpočet má podle eurokomisařky Kristaliny Georgievové podpořit hospodářský růst a zaměstnanost či zvládnout příliv imigrantů. Návrh počítá rovněž s finančními prostředky do fondu strategických investic.

Finanční prostředky z rozpočtu hodlá komise mimo jiné investovat do tvorby nových pracovních míst, do inovací či do zemědělství. „Za současných ekonomických podmínek je více než kdy jindy důležité využívat peníze daňových poplatníků moudře,“ uvedla místopředsedkyně EK Georgievová, do jejíchž kompetencí spadá rozpočet a lidské zdroje.

„Náš rozpočet na rok 2016 podporuje hospodářské oživení investicemi do růstu a pracovních míst. Pomáhá také zvládat výzvy přicházející z vnějšku, jako je migrace,“ dodala.

Podpora růstu

Téměř polovina navrhované částky - přes 66 miliard eur - je určena k podpoře hospodářského růstu, zaměstnanosti či konkurenceschopnosti. Dalších skoro 43 miliard zamíří podle návrhu k evropským zemědělcům. Komise vyhradila miliardové částky rovněž pro programy na podporu vzdělání, energetické unie či jednotného digitálního trhu.

Rozpočet představuje přibližně jedno procento HDP celé Evropské unie. Platby v návrhu na příští rok proti letošnímu rozpočtu vzrostly zhruba o 1,6 procenta, což v reálných číslech po započítání inflace představuje podobnou částku jako na letošní rok.