Únos libyjského premiéra souvisí se zadržením Libího americkým komandem

Libyjský premiér Alí Zajdán

Libyjský premiér Alí Zajdán Zdroj: ctk/ap

Skupina bývalých povstalců unesla dnes časně ráno libyjského premiéra Alího Zajdána. Zdůvodnila to rolí, kterou Zajdánova vláda sehrála při víkendovém zadržení vysokého člena vedení Al-Káidy abú Anase Libího americkým komandem v Tripolisu. Žádné požadavky ale zatím únosci nevznesli.

„Jeho (Zajdánovo) zatčení přichází po prohlášení (amerického ministra zahraničí) Johna Kerryho o dopadení abú Anase Libího, který řekl, že libyjská vláda o této operaci věděla,“ citovala agentura Reuters mluvčího skupiny známé pod jménem Operační vedení libyjských revolucionářů.

Podle agentury DPA se na Zajdánově únosu podílela jednotka ministerstva vnitra, Brigáda boje proti zločinu složená z bývalých povstalců. Státní agentura Lana s odvoláním na jednoho z pracovníků příslušného oddělení ministerstva oznámila, že Zajdán „nebyl unesen, nýbrž zatčen pracovníky tohoto oddělení“.

Zajdánův únos oznámily dvě arabské satelitní televize a poté je potvrdila libyjská vláda na svých internetových stránkách. Vláda ohlásila, že se schází ke krizové schůzce a situací se bude zabývat také parlament. Prohlášení obsahuje rovněž výzvu občanům k zachování klidu.

Zajdán a dva jeho tělesní strážci byli podle upřesněných informací uneseni z luxusního hotelu Corinthia, v němž žije. „Početná skupina ozbrojenců vtrhla ve čtvrtek velmi brzy ráno do hotelu. Vůbec jsme nechápali, co se děje,“ řekl agentuře AFP jeden z hotelových zaměstnanců.

Souvislost se zadržením Anase Libího

Přihlášení povstalecké skupiny k únosu předsedy vlády potvrdilo počáteční domněnky, že akce souvisí s nedávným zadržením člena vedení Al-Káidy abú Anase Libího. Muže, který byl na seznamu osob hledaných kvůli spoluúčasti na atentátech proti americkým velvyslanectvím v Keni a Tanzanii v roce 1998 a byla na něj vypsána odměna pěti milionů dolarů, zadrželo před pěti dny americké komando v Tripolisu. Libí se nyní nachází v americké vazbě mimo Libyi.

Premiér Zajdán se ve středu sešel s Libího rodinou. Její členy ujistil, že jeho vláda podnikne všechno, co je v jejích silách, aby Libímu „garantovala jeho práva“.

Na jaře Zajdánův úřad obléhali členové milicí, které bojovaly proti někdejšímu režimu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Bývalí rebelové žádali Zajdánovu demisi, přičemž poukazovali na zákon, jenž zakazuje členům starého režimu zapojit se do politického života. Zajdán za Kaddáfího vlády působil jako velvyslanec.