Úprava nesmyslných hranic. Indie a Bangladéš si vyměnily pohraniční enklávy

Nové Dillí, Indie

Nové Dillí, Indie Zdroj: CC BY-SA 2.0: Padmanaba via Flickr

Indie a Bangladéš si úderem půlnoci na dnešek vyměnily 162 malých enkláv v pohraničí, v nichž na území sousedního státu dosud žily desetitisíce jejich občanů. Bangladéšská vlajka dnes ráno zavlála ve 111 enklávách, indická v 51.

Tisíce lidí vzápětí daly najevo svou radost, uvedla agentura AFP. „Má země, tvá země, Bangladéš, Bangladéš,“ skandoval dav v jedné z enkláv. „Byli jsme v temnotách po 68 let, ale konečně jsme uviděli světlo,“ řekl dvacetiletý mladík Russel. „Jsme teď lidské bytosti se všemi právy,“ dodal jeho kamarád.

Dohodu o zjednodušení hranic, označovanou za historickou, podepsali v Dháce počátkem června premiéři obou států - Naréndra Módí a Šajch Hasína Vadžídová. V rámci dohody získá územní práva na většinu enkláv ta země, na jejímž území se nacházejí. Více než 50 tisíc jejich obyvatel budou mít možnost se rozhodnout, zda zůstanou ve svém dosavadním bydlišti, nebo se přestěhují na druhou stranu hranice, jakož si budou moci vybrat i občanství. Až dosud tito lidé byli prakticky zbaveni možnosti vzdělání, zdravotní péče a dalších veřejných služeb.

Obě vlády se už v roce 1974 shodly, že by si měly navzájem enklávy vyměnit nebo je alespoň prostřednictvím koridorů propojit s hlavním územím jejich mateřských států. Ale až minulý měsíc dohodu schválil indický parlament, poznamenala AFP.