Uprchlíci na řeckém Kosu se bouří, policie zasahovala obušky

Uprchlíci na Kosu se bouří (11. srpna 2015)

Uprchlíci na Kosu se bouří (11. srpna 2015) Zdroj: CTK

Na Kosu se bouří imigranti (11. srpna 2015)
Uprchlíci na Kosu se bouří (11. srpna 2015)
2
Fotogalerie
Několik set uprchlíků dnes na řeckém ostrově Kos zablokovalo hlavní pobřežní silnici na protest proti pomalé administrativě. Policisté zasahovali proti demonstrujícím hasicími přístroji a obušky a několik stovek lidí v panice uprchlo.

Ke Kosu připlouvají gumové čluny, na nichž z Turecka denně dorazí několik set lidí. Jde hlavně o běžence ze Sýrie a Afghánistánu. Řecké úřady se snaží je zaregistrovat a poskytnout jim přístřeší a jídlo.

Na Kosu, který je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací, běženci kampují v parcích a na náměstích. Pro registraci byl vyčleněn stadion, před nímž se tísní dav asi 1500 lidí.

Nepočetní policisté se snažili udržet mezi tlačícími se lidmi pořádek hasicími přístroji i obušky, takže se několik set vyděšených uprchlíků dalo na útěk. Další skupina zablokovalo pobřežní silnici na protest proti pomalé registraci. „Chceme doklady, chceme jíst,“ volali.

Jorgos Kyritsis, starosta města Kos, řekl, že místní úřady, včetně policie a pobřežní hlídky, si nejsou schopné s přílivem běženců poradit. „Situace na ostrově se vymkla kontrole,“ řekl podle agentury Reuters. „Je tu reálná hrozba krveprolití,“ varoval. Podle nejmenovaného řeckého činitele na ostrov přijede oddíl pořádkové policie a další policejní posily z dvou sousedních ostrovů.

Podobné napětí panuje na mnoha dalších řeckých ostrovech, které bojují s množstvím uprchlíků. Pobřežní stráž dnes oznámila, že od pondělka musela při sedmi oddělených akcích poskytnout pomoc 329 uprchlíkům u břehů ostrovů Kos a Lesbos.

K řeckým ostrovům od začátku roku dorazilo na 124 tisíc uprchlíků, což je 750 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. V pondělí řecká policie oznámila, že kvůli nelegálnímu vstupu nebo nelegálnímu pobytu bylo zadrženo přes 156 tisíc běženců.

Potíže syrských uprchlíků

Mnoho z uprchlíků nastupuje na čluny v Turecku. Tamní pobřežní stráž oznámila, že dnes pomáhala skupině 330 Syřanů, kteří se k Řecku vydali na osmi člunech. Bylo mezi nimi několik desítek dětí včetně pěti novorozenců, některé z žen byly viditelně těhotné. „Říkali nám, že nás Evropa přijme, ale zavřela nám dveře před nosem. Budeme se snažit dostat se do Řecka každý den,“ řekl uprchlík Abdal z Damašku agentuře Reuters.

Podle výpovědi několika Syřanů na moři čluny zastavila řecká pobřežní stráž, nařídila vylít benzín do vody a ponechala čluny jejich osudu. To ale mluvčí řecké stráže kategoricky popřel. Incident se stal podle něj ve vodách u tureckého města Bodrum a řecká stráž při něm nebyla.

Turecko přijal na své území od začátku syrských bojů na 1,8 milionu syrských uprchlíků. Minulý týden prý turecká pobřežní stráž musela z moře pomáhat 700 uprchlíkům, což je týdenní rekord. „Jde o kalamitní nárůst, nemáme zdroje, abychom to zvládli,“ sdělil jeden ze strážců.