USA a Kuba otevřou ambasády 20. července

Budova kubánského ministerstva vnitra

Budova kubánského ministerstva vnitra Zdroj: Martin Abegglenvia Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Spojené státy a Kuba si navzájem otevřou velvyslanectví v druhé zemi 20. července. Vyplývá to podle kubánského ministerstva zahraničí z dopisu amerického prezidenta Baracka Obamy jeho kubánskému protějšku Raúlu Castrovi. Obama má v 17:00 SELČ oznámit dohodu s Havanou o znovuotevření ambasád a obnově diplomatických vztahů po více než 50 letech.

Kubánská vláda kromě toho prohlásila, že je nezbytné, aby bylo současně s obnovením diplomatických vztahů zrušeno hospodářské embargo. Kuba dále požaduje, aby Washington v zájmu celkové normalizace vztahů zastavil rozhlasové a televizní vysílání na Kubu a „podvratné“ programy. Spojené státy by podle kubánské vlády rovněž měly vrátit vojenskou základnu na Guantánamu pod kubánskou správu.

Obamův dopis Castrovi podle kubánského ministerstva zahraničí potvrzuje rozhodnutí obou prezidentů obnovit diplomatické vztahy a otevřít stálé diplomatické mise v Havaně a Washingtonu 20. července. Kubánský prezident Raúl Castro podle kubánské televize v dopise svému americkému protějšku Baracku Obamovi potvrdil, že také Havana se rozhodla obnovit diplomatické vztahy s USA a otevřít ve Washingtonu 20. července ambasádu.

Obě strany jednaly o opětovném otevření ambasád od 17. prosince, kdy oznámily, že chtějí obnovit vztahy. Obnovení diplomatických vztahů je velkým krokem v procesu normalizace vztahů mezi oběma zeměmi, který se však posouvá pomalu kvůli přetrvávajícím problémům v otázkách, jako je dodržování lidských práv na Kubě. Americké embargo stále zůstává v platnosti, zrušit ho může pouze Kongres.