USA kvůli islamistům zahájily průzkumné lety nad Sýrií

Bojovníci ISILu

Bojovníci ISILu Zdroj: CTK

Spojené státy kvůli islámským radikálům zahájily průzkumné lety nad Sýrií. Operaci odsouhlasil americký prezident Barack Obama, uvedla agentura AP s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele. Tento krok je považován za předstupeň k leteckým úderům na pozice islamistů z hnutí Islámský stát (IS), kteří v uplynulých týdnech obsadili velkou část Sýrie a Iráku.

Bílý dům zatím neschválil žádnou vojenskou operaci na území Sýrie, nejdříve chce pro případné další kroky získat určité zpravodajské informace o islamistech, poznamenala AP. Americké ministerstvo obrany prý nyní vypracovává pro prezidenta návrh možných řešení, jak ozbrojence zastavit, a počítá i s leteckými údery.

Washington v uplynulých dnech naznačil, že zvažuje rozšířit nálety na pozice radikálů z hnutí Islámský stát i v Sýrii. Dosud podnikal cílené letecké údery na pozice IS pouze na severu Iráku. Damašek již oznámil, že je připraven s USA spolupracovat v boji proti terorismu. Na toto prohlášení obratem zareagoval Berlín, který jakoukoli spolupráci odmítl.

Syrský ministr zahraničí ale zároveň Washington varoval před jakoukoli operací bez souhlasu syrských úřadů.

Spojené státy se dosud vyhýbaly přímému vojenskému zapojení do syrské občanské války, která trvá již více než tři roky. Vzhledem k vojenským úspěchům islamistů v Iráku a Sýrii tento postoj podle analytiků očividně mění. Nálety v Iráku zahájili Američané tento měsíc, tvrdí ale, že jde jen o cílené a omezené akce, rozsáhlejší zapojení do bojů s islamisty odmítají.