USA nás chtějí vtáhnout do války, říká Putin. Googlu vzrostl zisk o třetinu

Ranní přehled

Ranní přehled Zdroj: Profimedia.cz

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Tržby Googlu překonaly očekávání 

Americká společnost Alphabet, která je matkou internetového vyhledávače Google, zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk meziročně o více než třetinu na 20,6 miliardy dolarů (444 miliard korun). Oznámila to firma ve své výsledkové zprávě. 

Čtvrtletní tržby stouply téměř o třetinu na rekordních 75,3 miliardy dolarů, zatímco analytici je podle průzkumu firmy Refinitiv v průměru odhadovali pouze na 72 miliard dolarů. Reklamní, cloudové i hardwarové aktivity podniku ve vánočním období těžily z růstu internetového prodeje, napsala agentura Reuters.

Většinu tržeb společnosti Alphabet tvoří příjmy z reklamy, jež se ve čtvrtletí zvýšily také téměř o třetinu na 61,2 miliardy dolarů. Akcie Alphabetu si po zveřejnění výsledků připisovaly více než šest procent.

USA nás chtějí vtáhnout do války, říká Putin

Ruský prezident Vladimir Putin obviňuje Spojené státy z toho, že neberou v potaz ruské bezpečnostní požadavky a že Ukrajinu využívají k omezení rozvoje jeho země. „Už nyní je zřejmé, že základní ruské obavy jsou ignorovány,“ řekl ruský prezident na tiskové konferenci s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Dále však vyjádřil víru, že se obě strany dohodnou a eskalace napětí pomine. „Doufám, že nakonec najdeme řešení, navzdory tomu si uvědomuji, že to nebude lehké,“ řekl Putin. Jsou to vůbec první vyjádření ruského prezidenta na konto napětí s Ukrajinou za poslední měsíc. Podle zpravodajského webu Al-Jazeera tato prohlášení znamenají, že spory je stále možné vyřešit diplomatickou cestou. 

Z trhů a burz

Akcie opět posílily

Americké akcie opět posílily, velkou měrou k tomu přispěly energetické společnosti. Dow Jonesův index si připsal 0,78 procenta a uzavřel obchodování na 35.405,24 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,69 procenta na 4546,54 bodu a index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,75 procenta na 14.346 bodů.

Exxon zazářil

Akcie ropné a plynárenské společnosti Exxon Mobil posílily o 6,5 procenta. Firma díky vysokým cenám ropy a plynu vykázala svůj nejvyšší čtvrtletní zisk za posledních sedm let, který navíc překonal odhady analytiků. 

Obchodníci letos očekávají pět zvýšení úroků a někteří dokonce sedm, píše agentura Reuters. „Bude to rok, kdy bude Fed omezovat podporu,“ uvedla analytička Anu Gaggarová ze společnosti Commonwealth Financial Network. „Trhy již nebudou na steroidech a mohly by procházet fází detoxikace,“ dodala.

Tweet dne

V ukrajinském Parlamentu vzdali hold zemím, které podpořily Ukrajinu během krizové situace v posledních dnech. 

Stane se dnes 

  • Čtvrtletní výsledky oznámí společnosti Meta, Spotify, Ferrari, Panasonic či Vodafone.
  • Evropská komise představí konečné znění pravidel pro dočasné zařazení energie vyráběné z jádra a plynu mezi ekologicky udržitelné investice.
  • Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku začne projednávat případ úniku kontroverzních daňových dohod Lucemburska s nadnárodními podniky známých jako Luxleaks. Francouz Raphaël Halet se na soud obrátil kvůli svému odsouzení za to, že novinářům poskytl informace od svého bývalého zaměstnavatele, poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC).
  • Tribunál Soudního dvora Evropské unie vynese verdikt v případu polské žaloby proti podmínkám, jež stanovila Evropská komise pro dodávky plynu od ruské společnosti Gazprom do zemí EU.
  • Proběhne schůzka představitelů skupiny OPEC+, která sdružuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem. Jednat budou o dalším zvýšení těžby ropy.