USA nevyhoví Evropské unii. Ta nedostane výjimku ze sankcí vůči Íránu

Írán, rafinérie

Írán, rafinérie Zdroj: profimedia.cz

Mike Pompeo
Vlajka Evropské unie
3
Fotogalerie

Spojené státy odmítly žádosti Evropské unie, aby evropským společnostem udělily výjimku ze sankcí vůči Íránu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v dopise EU uvedl, že USA apel odmítly, protože chtějí vyvíjet na Írán maximální tlak. Výjimky by byly uděleny pouze tehdy, kdyby z nich měla prospěch národní bezpečnost USA. Informoval o tom server BBC. EU se obává, že v důsledku nových sankcí Washingtonu bude ohrožen obchod za miliardy dolarů.

"Budeme se snažit vyvíjet bezprecedentní finanční tlak na íránský režim. USA nejsou s to dělat výjimky ze své politiky s výjimkou velmi specifických okolností," uvádí se v dopise, který podle televize NBC podepsal také ministr financí Steven Mnuchin.

Přísné sankce byly uloženy v květnu poté, co prezident Donald Trump odstoupil od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu z roku 2015.

Evropská unie s Trumpovým rozhodnutím odstoupit od jaderné dohody a znovu zavést hospodářské sankce vůči Íránu nesouhlasí a chce stejně jako země, které dohodu s Íránem podepsaly (Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko), udržet dokument při životě.

Některé z největších evropských firem se vrhly do obchodování s Íránem poté, co jaderná dohoda vstoupila před třemi lety v platnost. V roce 2017 dosáhla hodnota vývozu zboží a služeb z Evropské unie do Íránu 10,8 miliardy eur (téměř 280 miliard Kč), dovoz z Íránu pak činil 10,1 miliardy. Oproti roku 2016 byla hodnota importu téměř dvojnásobná.

Evropská komise přijala 6. června normu, která by měla evropským firmám pomoci vyrovnat se s důsledky amerických sankcí vůči Íránu. Opatření využívá postup aplikovaný unií už v roce 1996, kdy USA zpřísnily sankce vůči Kubě. Norma přijatá Evropskou komisí umožní EU neuznávat a nevykonávat rozsudky amerických soudů související se sankcemi a nerespektovat požadavky vyplývající ze sankcí, včetně dožádání ze strany amerických soudů. Evropským firmám dává rovněž právo žádat o odškodnění za sankce.

Opatření by mělo vejít v platnost do 6. srpna, kdy nabudou účinnosti první sankce.