USA odstrašují Pchjongjang, do Jižní Koreje vyslaly „neviditelné“ stíhačky

Stíhačka F-22 Raptor

Stíhačka F-22 Raptor Zdroj: USAF

Spojené státy vyslaly do Jižní Koreje na společné cvičení obávané stíhací letouny F-22 Raptor. Washington tím chce zdůraznit své odhodlání bránit jihokorejského spojence v případě konfliktu se Severní Koreou. Ta v posledních týdnech zintenzívnila vojenské výhrůžky vůči Jihu a jeho partnerům a Soul dnes dal najevo, že podobná varování nepodceňuje.

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje po dnešním setkání s bezpečnostními činiteli prohlásila, že výhrůžky Pchjongjangu bere velmi vážně. „Jakákoli provokace proti Jižní Koreji a jejímu národu vyvolá zásadní odezvu v podobě vojenské odvety bez politických ohledů,“ řekla.

Ministr obrany Kim Pjong-kwan prohlásil, že v takovém případě by Jižní Korea provedla preventivní útoky na severokorejská jaderná a vojenská zařízení. „Velmi rychle bychom přistoupili k tomu, co se nazývá aktivní odstrašení, abychom neutralizovali jaderné a raketové ohrožení ze severu,“ řekl. Ministr zahraničí Jong Pjong-Se má o KLDR tento týden jednat se svým americkým protějškem Johnem Kerrym ve Washingtonu.

Americké stíhačky F-22, které jsou „neviditelné“ pro běžné radary, přiletěly na americkou leteckou základnu Osan z Japonska. “(Severní Korea) nedosáhne ničeho vyhrožováním nebo provokacemi, které ji budou jen dále izolovat a které budou podkopávat mezinárodní úsilí o zajištění míru a stability v severovýchodní Asii,“ uvedlo dnes americké vojenské velitelství v Jižní Koreji.

USA před třemi dny vyslaly k cvičnému přeletu nad Jižní Koreu dva bombardéry B-2, které jsou rovněž vybaveny technologií stealth znesnadňující zachycení radary a které jsou schopny nést jaderné pumy. Jednalo se prý o „odstrašující misi“.

Spojené státy a Jižní Korea zahájily společná pozemní, námořní a letecká cvičení již 1. března a manévry mají pokračovat až do 30. dubna. Konají se v době zvýšeného napětí v regionu, jež v únoru vyvolala třetí severokorejská jaderná zkouška.

Soul a Washington pořádají rozsáhlé společné manévry každoročně. Letos se jich účastní asi 10 tisíc amerických vojáků a 200 tisíc příslušníků jihokorejské armády. Přestože spojenci každoročně opakují, že cvičení má obranný charakter, KLDR je pokaždé odsoudí jako nácvik americké invaze na Sever s cílem svržení komunistického režimu.

USA mají v Jižní Koreji přes 28 tisíc vojáků. Významná americká vojenská přítomnost v oblasti se datuje od korejské války z let 1950 až 1953, která skončila pouze příměřím, nikoli podpisem řádné mírové smlouvy.