USA opět útočí proti jemenským povstalcům. Terčem byla metropole Saná, tvrdí rebelové

USA a Velká Británie udeřily na povstalce v Jemenu

USA a Velká Británie udeřily na povstalce v Jemenu Zdroj: ČTK/Sgt Lee Goddard

Spojené státy v noci znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu. S odvoláním na americkou armádu o tom informovala agentura Reuters, podle níž tentokrát útok směroval proti radaru Húsíů. Podle rebelů byla terčem metropole Saná, kterou mají pod kontrolou. USA a Británie s podporou několika dalších zemí proti Húsíům zahájily operaci proti povstalcům v reakci na jejich útoky na lodě v Rudém moři.

„Tento úder uskutečnila loď USS Carney za použití útočných střel Tomahawk,“ uvedla na síti X k nové vojenské akci americká armáda, podle níž šlo o útok spojený s jedním z pátečních cílů. V noci na pátek se USA a Británie zaměřily na 28 pozic Húsíů.

Televize kontrolovaná rebely původně informovala o tom, že i v noci na dnešek společně útočily USA a Británie, američtí činitelé ale hovoří jen o útoku USA.

Húsíové při svých útocích od listopadu zasáhli několik lodí v Rudém moři, dalších více než 2000 donutili, aby se plavily jinou námořní trasou. Své útoky povstalci napojení na Írán označují za reakci na izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy, které má pod kontrolou palestinské teroristické hnutí Hamás.

Húsíové v pátek podle USA odpálili nejméně jednu balistickou střelu proti nákladnímu plavidlu.