USA: Osvobozování Mosulu musí začít co nejdříve

Američtí vojáci na severu Iráku

Američtí vojáci na severu Iráku Zdroj: reuters

Koalice, která bojuje proti radikálnímu Islámskému státu (IS), musí začít bitvu o irácký Mosul co nejdříve, má-li být toto irácké město osvobozeno do konce roku. Novinářům to v Pentagonu řekl mluvčí amerických sil v Iráku John Dorrian. Irácká armáda podporovaná mezinárodní koalicí ofenzivu proti IS v Mosulu připravuje několik měsíců, boje ale zatím nezačaly.

Mosul byl bydlištěm dvou milionů Iráčanů, než ho IS v roce 2014 bez boje ovládl.

List The Wall Street Journal napsal, že generál Stephen Townsend, který v srpnu převzal velení amerických vojenských operací proti IS, počítá s tím, že se o Mosul začne bojovat do začátku října. „Chceme-li ten úkol dokončit do konce roku, musíme začít brzo,“ řekl Dorrian. Říjnový termín, o němž se zmínil Townsend, však nepotvrdil.

Přípravy v Iráku komplikuje tamní složitá vnitropolitická situace poznamenaná obviňováním z korupce. Koncem srpna parlament vyjádřil nedůvěru ministru obrany Chálidovi Ubajdímu, který byl obviněn ze špatného nakládání s penězi určenými na obranu. Ubajdí byl hlavní postavou v boji proti IS.

Lidé v Mosulu se už začínají obávat následků bojů a desítky tisíc jich z města uprchly. Podle humanitárních organizací by mohl z Mosulu odejít až milion lidí. Podle irácké vlády se už začaly z města odsouvat s rodinami i špičky IS.