USA podle Clintonové podporují snahu Řecka dostat se z krize

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se musí stát rozhodnější, pokud chce být nadále brána vážně. Na summitu uskupení v Kazachstánu to prohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Reformu organizace chtějí i představitelé dalších států.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se musí stát rozhodnější, pokud chce být nadále brána vážně. Na summitu uskupení v Kazachstánu to prohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Reformu organizace chtějí i představitelé dalších států.

Spojené státy podporují nynější snahu Řecka vypořádat se s dluhovými problémy, i jeho strategii pro zavádění tvrdých úsporných opatření. Řekla to dnes ministryně zahraničních věcí USA Hillary Clintonová, která je na návštěvě Atén. Clintonová vyjádřila Řecku podporu jen pár dní před klíčovou schůzkou představitelů Evropské unie, na které se bude jednat o poskytnutí nového záchranného úvěru Řecku.

„Američané vědí, že je to těžká doba. Znovu říkáme, že stojíme při vás jako přátelé a spojenci,“ řekla Clintonová na tiskové konferenci. Během návštěvy se přitom sešla s několika významnými řeckými představiteli, včetně prezidenta Karolose Papuliase, předsedy vlády Jorgose Papandrea či ministra financí Evangelose Venizelose.

Clintonová řekla, že nynější tvrdá opatření jsou nutná, aby mohla řecká ekonomika v budoucnu opět růst. Smyslem návštěvy Clintonové v Aténách je podle agentury Reuters právě podpora Papandreovy vlády, i když ministryně je v Řecku i kvůli podpisu dohod o ochraně kulturních památek.

I když Washington předpokládá, že řeckou dluhovou krizi by měly řešit hlavně evropské země, prostřednictvím svého vlivu v Mezinárodním měnovém fondu (MMF) podporuje úsporný program Papandreovy vlády. Úsporná opatření už ale v Řecku vedla k vlně násilných protestů a většina lidí už se nechce dál uskrovňovat.

Politicky bolestivý plán na zavedení střednědobé fiskální strategie a na snížení dluhu je podle Clintonové jako chemoterapie, nakonec ale přinese výsledky. „Nejsem tady proto, abych nějak snižovala bezprostřední potíže, protože ty problémy jsou skutečné. Jsem tady proto, abych vám řekla, že my pevně věříme, že tato opatření dají Řecku do budoucna velmi silnou ekonomiku,“ řekla.

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy svolal na čtvrtek 21. července mimořádný summit eurozóny, na němž se bude jednat o Řecku. Podle analytiků lze předpokládat, že bude na vrcholné schůzce oznámena dohoda zemí eurozóny na nové finanční pomoci Řekům. Atény sice už loni dostaly pomoc v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun), ukazuje se ale, že to zdaleka nestačí. Nový záchranný úvěr bude zřejmě v podobném objemu.