USA poprvé uvalily sankce na ruskou banku kvůli stykům se Sýrií

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama Zdroj: CTK/AP

Spojené státy dnes vůbec poprvé uvalily sankce na ruskou banku kvůli jejím stykům s režimem syrského prezidenta Bašára Asada. Postiženou je moskevská Tempbank, informovala agentura Reuters. Americké ministerstvo financí umístilo finanční dům se sídlem v Moskvě na svůj seznam organizací postižených sankcemi.

Tempbank je tak zcela odstřižena od amerického finančního systému. V praxi tedy nemůže obchodovat s velkou částí světa, který tomto systému operuje. Američané sankce rozšířili i na několik osob: kromě činitele banky Michaila Gaglojeva jde o šest syrských vládních úředníků. Sankce jsou namířeny i proti dvěma syrským rafinérským společnostem.

Asad již dlouhodobě využívá prostřednictví ruských bank k tomu, aby se dostal na světové trhy. Americká vláda doposud podle Reuters vzdorovala nátlaku amerických zákonodárců, aby za to začala trest ruské banky. USA již neuznávají legitimitu Asadova režimu. Zakázaly provoz syrské ambasády a naopak zintenzivňují diplomatické vztahy s opozicí, která vede s Asadovými silami již tři roky občanskou válku.