USA prý chtějí do Maďarska dočasně poslat bojová vozidla a tanky

Jednotky americké armády (na snímku) operovali v rámci akce „Atlantic Resolve“ (Atlantická rozhodnost) také v Litvě.

Jednotky americké armády (na snímku) operovali v rámci akce „Atlantic Resolve“ (Atlantická rozhodnost) také v Litvě. Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Army Europe Images via Flickr

Spojené státy by mohly příští rok vyslat do Maďarska bojová vozidla Bradley a tanky M1 jako přípravu na vojenská cvičení, která mají být odpovědí Severoatlantické aliance (NATO) na aktivity Ruska v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Napsal to dnes maďarský provládní list Napi Gazdaság. Zprávu, kterou list zveřejnil bez udání zdroje, maďarská armáda ani velvyslanectví USA nepotvrdily.

Rozmístění amerických těžkých zbraní v Maďarsku, které s Ukrajinou na východě sousedí, má být jen dočasné, uvedl list. Podle mluvčího maďarské vlády Budapešť žádnou takovou žádost z USA neobdržela. Podobný krok by nicméně byl logický, protože uskladnění americké výzbroje v obdobích mezi vojenskými cvičeními dává smysl, řekl mluvčí.

„Armády USA a Maďarska společně často cvičí, takže by bylo jen pochopitelné, pokud by mezi jednotlivými manévry americká výzbroj nebyla dopravena zpět do zámoří, ale v Maďarsku by dočasně zůstala,“ řekl mluvčí.

Podle listu Napi Gazdaság o skladování amerických zbraní v Maďarsku v únoru jednal šéf amerických pozemních sil v Evropě generálporučík Ben Hodges. Američtí činitelé podle agentury AP v červnu novinářům sdělili, že Pentagon hodlá umístit svou výzbroj v Pobaltí a ve východoevropských zemích, aby své spojence ujistil trvalou podporou v době možného ruského ohrožení.