USA rozšířily sankce. Postihnou ukrajinské povstalce i Janukovyčovy spojence

Nové sankce USA se týkají i ukrajinského expremiéra Mykoly Azarova

Nové sankce USA se týkají i ukrajinského expremiéra Mykoly Azarova Zdroj: ctk

Spojené státy umístily na sankční seznam osm proruských separatistů, tři někdejší vládní činitele bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, ruskou banku a jednu ruskou mládežnickou organizaci. Novými protiopatřeními Washington zvyšuje tlak na Moskvu den poté, co ji obvinil z dodávek tanků a těžkých zbraní do separatisty ovládané části Donbasu.

„Pokud bude Rusko pokračovat v rozvratných aktivitách na Ukrajině a porušovat minské dohody a plán jejich prosazování, tak již nyní značná cena, kterou za to platí, se ještě zvýší,“ uvedl Adam Szubin z amerického ministerstva financí, které má sankce na starosti.

Na sankčním seznamu se ocitl například Roman Ljagin, někdejší mluvčí doněckých radikálů a pozdější šéf doněcké volební komise. Podle dokumentů amerického ministerstva financí se Ljagin zasloužil o to, že během prezidentských voleb na Ukrajině loni v květnu znemožnil provést hlasování na povstaleckých územích. Ljagin o sobě tvrdí, že se do bojů nezapojuje a že v povstalecké administrativě zastává mírovou roli.

Z někdejších Janukovyčových spolupracovníků je na seznamu předseda tehdejší vlády Mykola Azarov, kterého Spojené státy obviňují z defraudace. Dalšími činitelem je bývalý vicepremiér a pozdější úřadující premiér Serhij Arbuzov.

Zmíněnou finanční institucí, která je na americkém sankčním seznamu, je Ruská národní komerční banka. Ta po loňském ruské anexi ukrajinského Krymu na autonomním poloostrově působí.

Terčem odvetných opatření je i ruský Euroasijský svaz mládeže (ESM) a tři jeho představitelé. Svaz podle ministerstva financí verbuje bojovníky pro jejich nasazení v povstaleckých řadách na východní Ukrajině.