USA: Rusko se bude zodpovídat, pokud boje na Donbasu neskončí

Separatisté na Ukrajině mají k dispozici těžkou techniku.

Separatisté na Ukrajině mají k dispozici těžkou techniku. Zdroj: ctk

Pokračující ruská podpora separatistů na východní Ukrajině podkopává mezinárodní diplomatické úsilí. Uvedlo to americké ministerstvo zahraničí, které Moskvu i proruské povstalce varovalo, že ponesou zodpovědnost, pokud boje na Donbasu neskončí. Moskva zapojení svých vojsk do konfliktu neustále popírá.

„Nadále se soustředíme na podporu prosazování (mírových) dohod, vše ale bedlivě sledujeme,“ řekla mluvčí americké diplomacie Jen Psakiová. „A když Rusko a separatisté nedokážou uskutečnit dohody a ukončit násilí, budou čelit dalším následkům,“ dodala.

Situace na východní Ukrajině i přes nově dohodnuté příměří zůstává napjatá. Po dobytí města Debalceve povstaleckými jednotkami tvrdé boje ustaly, střety mezi armádou a rebely jsou ale hlášeny stále. Kyjev se nyní obává, že by se separatisté za pomoci Rusů mohli pokusit zahájit útok na přístav Mariupol.

O situaci na Ukrajině dnes v Paříži jednali francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Oba trvají na tom, že musejí být dodrženy podmínky minských dohod o mírovém řešení krize.