USA si připomínají 11. výročí útoku na New York

výročí 11. září

výročí 11. září Zdroj: profimedia.cz

Před 11 lety, 11. září 2001, obletěla svět zpráva o doposud nejhorším teroristickém útoku v dějinách. Teroristé unesenými letadly narazili do dvojice mrakodrapů Světového obchodního střediska (WTC) v New Yorku, které zcela zničili a v troskách zahynulo přes 2600 lidí. (Foto ČTK)
Další unesené letadlo islamističtí teroristé namířili do budovy Pentagonu u Washingtonu. Čtvrtý letoun se zřítil nedaleko Pittsburghu. Celkem o život přišlo 2996 lidí a přes 6000 bylo zraněno.  (Foto ČTK)
K útokům se přihlásil saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin a jeho teroristická organizace Al-Káida. Atentáty provedlo 19 teroristů arabského původu (15 z nich bylo občany Saúdské Arábie), kteří zahynuli spolu s oběťmi. Bin Ládin - nejhledanější terorista světa - byl zabit americkými vojáky v květnu 2011 v Pákistánu.  (Foto ČTK)
Spory o financování zablokovaly stavbu muzea, které má připomínat teroristické útoky na New York z 11. září 2001 a uctít jejich oběti. Práce na muzeu už více než rok stojí a není pravděpodobné, že by se instituce otevřela návštěvníkům dřív než v roce 2014. (Foto ČTK)
Starosta New Yorku Michael Bloomberg a guvernér státu New York Andrew Cuomo se přou o to, kdo bude financovat provozní náklady muzea a kdo bude na jeho fungování dohlížet. (Foto ČTK)
7
Fotogalerie
Před 11 lety, 11. září 2001, obletěla svět zpráva o doposud nejhorším teroristickém útoku v dějinách. Teroristé unesenými letadly narazili do dvojice mrakodrapů Světového obchodního střediska (WTC) v New Yorku, které zcela zničili a v troskách zahynulo přes 2600 lidí. Další unesené letadlo islamističtí teroristé namířili do budovy Pentagonu u Washingtonu. Čtvrtý letoun se zřítil nedaleko Pittsburghu. Celkem o život přišlo 2996 lidí a přes 6000 bylo zraněno.

K útokům se přihlásil saúdskoarabský miliardář Usáma bin Ládin a jeho teroristická organizace Al-Káida. Atentáty provedlo 19 teroristů arabského původu (15 z nich bylo občany Saúdské Arábie), kteří zahynuli spolu s oběťmi. Bin Ládin - nejhledanější terorista světa - byl zabit americkými vojáky v květnu 2011 v Pákistánu.

Jiří Přibáň: Teroristické činy mají pramalý historický dopad

Američané skousli bezpečností opatření