USA: Turecký puč neomezil naše operace proti IS

Americká stíhačka F-16

Americká stíhačka F-16 Zdroj: CC BY-SA 2.0: John Murphy; Flickr

Kvůli neúspěšnému pokusu o vojenský převrat v Turecku nebylo nutné omezit bojové operace proti teroristické skupině Islámský stát. Agentuře DPA to řekl šéf amerického sboru náčelníků štábů Joseph Dunford. V náletech na pozice islamistů v Sýrii podle DPA pokračují americké i německé síly, které působí na turecké základně Inçirlik.

„Jsme optimističtí, že nemáme kvůli pokusu o puč žádné narušení operací,“ řekl Dunford. Po pátečním pokusu o vojenský převrat Turecko uzavřelo svůj vzdušný prostor pro vojenská letadla, americká armáda však už v neděli informovala o tom, že operace ze základny Inçirlik byly obnoveny.

Základna je opěrným bodem mezinárodních sil nasazených proti IS. USA ji využívají k vysílání bezpilotních letounů nad pozice islamistů. Němečtí vojáci vysílají ze základny průzkumná letadla Tornado a tankovací letadla, která poskytují americkým útočným strojům podporu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan spolupracuje s Washingtonem v boji proti IS, vzájemné vztahy ale nejsou bezproblémové. Američtí činitelé se kriticky vyjadřují k rostoucí autoritářské vládě tureckého prezidenta, k turecké podpoře islamistických opozičních skupin bojujících proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada i k pomalému pokroku při uzavírání turecké hranice se Sýrií zahraničním bojovníkům.