USA uvalí sankce na dcery Vladimíra Putina. Fed oznámil nová opatření proti inflaci

Ranní přehled

Ranní přehled Zdroj: Profimedia.cz

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

USA uvalí kvůli masakru v Buče sankce na dcery Vladimíra Putina

Spojené státy oznámily nový balík sankcí. Zaměří se v nich na největší ruské banky a na blízké prezidenta Vladimíra Putina a ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Impulsem pro schválení nových opatření jsou snímky a záběry z východoukrajinského města Buča, ve kterém se ruští vojáci měli dopustit válečných zločinů na civilistech. Sankce budou zakazovat také nové investice v Rusku amerických firem. 

Cílení sankcí na okolí Vladimíra Putina a Sergeje Lavrova Bílý dům odůvodňuje tím, že právě rodiny obou vysokých představitelů Ruské federace mají skrývat milionové majetky. Nové sankce se dotknou také ruských bank Sberbank a Alpha Bank, veškeré americké subjekty s nimi nebudou moci provádět transakce, vyjímka platí pouze pro energetický sektor. „Zmrazíme veškeré účty a prostředky, které tyto banky drží ve Spojených státech. Nebudou moci si sáhnout na své peníze,“ oznámil americký prezident Joe Biden.  

Zelenskyj ve válkou zničených městech kontroluje škody

Video placeholde
• reuters

Samsung zvýšil zisk o padesát procent 

Jihokorejský Samsung zaznamenal úspěšné čtvrtletí, podle předběžných výsledků největší světový výrobce telefonů a paměťových čipů za uplynulý kvartál zvýšil zisk o padesát procent oproti předešlému období na 11,6 miliardy dolarů. To je nejlepší kvartální výsledek od roku 2018, odhady analytiků výsledek překonal o 700 milionů dolarů. Celkové tržby činily 63 miliard. 

Za úspěšné čtvrtletí může Samsung vděčit zejména stále vysokým cenám čipů. Jihokorejská korporace je největším producentem paměťových čipů, které se používají například v datacentrech. Navzdory tomu, že ceny paměťových čipů za poslední dobu o pár procent zlevnily, tak představují polovinu z celkového kvartálního zisku společnosti.  

Z trhů a burz

Akcie oslabily 

Americké akcie oslabily, prudce pokleslo zejména technologické odvětví. Americká centrální banka (Fed) zvažuje snižování objemu dluhopisů ve svém držení o maximálně 95 miliard dolarů (2,1 bilionu korun) za měsíc, vyplývá z dnes zveřejněného zápisu březnového zasedání.

Dow Jonesův index dnes klesl o 0,42 procenta a uzavřel obchodování na 34.496,51 bodu. Širší index S&P 500 odepsal 0,97 procenta na 4481,15 bodu a index Nasdaq Composite se propadl o 2,22 procenta na 13.888,82 bodu.

Fed chce omezit inflaci

Představitelé Fedu se minulý měsíc „obecně shodli“ na tom, že ze své držby státních dluhopisů banka měsíčně ukrojí 60 miliard dolarů a z držby cenných papírů krytých hypotékami 35 miliard dolarů. Tyto částky budou postupně zaváděny v průběhu tří měsíců „nebo mírně déle“, uvádí se v zápisu z březnového jednání.

„Fed je odhodlán omezit inflaci a my jen doufáme (...), že přistání ekonomiky bude měkké, a ne tvrdé, které nás pošle do recese,“ konstatoval analytik Tim Ghriskey ze společnosti Ingalls & Snyder.

Tweet dne 

„Pokud neobdržíme zbraně, které potřebujeme, Rusové to budou chápat jako povolení k útoku… jako povolení k další krvavé vlně na Donbasu,“ uvedl v nejnovějším prohlášení k veřejnosti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Stane se dnes

  • Končí dvoudenní zasedání ministrů zahraničí zemí Severoatlantické aliance. K jednáním byl přizván také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba a partneři z mimoaliančních zemí.
  • Německý parlament bude hlasovat o všeobecné očkovací povinnosti.
  • Valné shromáždění OSN bude hlasovat o pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC).
  • Americký Senát by mohl schválit nominaci Ketanji Brownové Jacksonové do nejvyššího soudu. Ta se s největší pravděpodobností stane první černoškou jmenovanou do nejvyšší soudní instance v USA.