USA vypustily balistickou raketu, chtěly si prý otestovat jaderný arzenál

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: US Navy

Americká armáda provedla v noci na dnešek test mezikontinentální balistické rakety Minuteman III, která vzlétla z kalifornské letecké základny a dopadla v jižním Tichomoří. Podle agentury Reuters tak Spojené státy chtějí ukázat spolehlivost svého jaderného arzenálu v době, kdy vzrůstá vojenské napětí se zeměmi jako Rusko a Severní Korea.

Střela bez nálože byla vypálena z podzemního sila základny Vandenberg krátce před půlnocí místního času. Po půlhodině dopadla na plánovaném místě vzdáleném 6500 kilometrů. Místo dopadu bylo podle Reuters v oblasti Marshallových ostrovů, které leží asi 4400 kilometrů jihovýchodně od Japonska.

Náměstek ministra obrany Robert Work řekl, že USA uskutečnily od ledna 2011 nejméně 15 podobných testů s cílem vzkázat strategickým konkurentům, jako jsou Rusko, Čína a KLDR, že Washington má účinný jaderný arzenál. „Přesně z tohoto důvodu to děláme,“ řekl podle Reuters na základně Work novinářům.

Zastaralý arzenál

Ukázat spolehlivost jaderné síly se pro Spojené státy stalo v poslední době zvlášť důležité, protože americký arzenál je dost zastaralý. Tato skutečnost spolu s některými dalšími problémy v jaderných silách USA vyvolala otázky o jejich účinnosti, poznamenal Reuters.

Armáda má na třech různých místech Spojených států celkem 450 střel Minuteman III. „Poprvé byly rozmístěny střely Minuteman III v roce 1970 a už dávno překročily svou původní životnost v délce deseti let. Jsou tak staré, že jejich základní součásti se již nevyrábějí,“ upřesnila agentura AP. Dodala, že nová generace podobných raket by měla být v provozu až kolem roku 2030.

Nedávno schválený federální rozpočet na obranu počítá s navýšením výdajů na provozuschopnost stárnoucích jaderných raket, bombardérů, ponorek a dalších systémů o 1,8 miliardy dolarů (44,2 miliardy Kč) na celkových 19 miliard dolarů. Pentagon podle Reuters odhaduje, že na jaderný arzenál bude nutné v příštím desetiletí vydat celkem kolem 320 miliard dolarů.