Útočník v Bavorsku sekyrou napadl cestující, policie ho zabila

Hasiči na místě zásahu

Hasiči na místě zásahu Zdroj: CTK

Útočník v regionálním vlaku u bavorského Würzburgu dnes napadl sekyrou cestující, několik lidí vážně zranil, policie ho následně zastřelila. Podle agentury DPA to oznámilo bavorské zemské ministerstvo vnitra. Policie upřesnila, že tři lidé byli zraněni vážně a jeden lehce, dalších 14 lidí utrpělo šok, zraněni ale nebyli. Původně média uváděla 21 zraněných. Informace o útočníkovi a ani motivu známé nejsou.

Incident se stal ve vlaku, který jel z Treuchtlingenu do Würzburgu. Útočník cestující napadl mezi stanicemi Ochsenfurt a Würzburg-Heidingsfeld a Ochsenfurt, jižně od Würzburgu. Trať i hlavní nádraží ve Würzburgu jsou podle portálu Focus Online uzavřené. Focus policejní zásah u Würzburgu označil za velmi rozsáhlý, nad místem činu létaly policejní helikoptéry.

Útočník byl 17letý Afghánec. V rozhovoru s televizí ARD to prohlásil bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann s tím, že motiv jeho činu prozatím znám není. Herrmann rovněž řekl, že Afghánce při zásahu zastřelila policie poté, co se na ni pokusil zaútočit. Ministr poté bavorské rozhlasové a televizní společnosti Bayerischer Rundfunk (BR) upřesnil, že mladík přišel do Německa jako běženec bez doprovodu.

Afghánec podle Herrmanna bydlel v Ochsenfurtu, který leží jižně od Würzburgu. V rozhovoru s BR ministr upřesnil, že mladík do Německa přišel bez doprovodu rodičů a že nyní asi dva týdny žil v pěstounské rodině. Incident se stal ve vlaku, který jel z Treuchtlingenu do Würzburgu. Útočník cestující náhle napadl mezi stanicemi Ochsenfurt a Würzburg-Heidingsfeld.

Po útoku souprava zastavila v Heidingsfeldu, kde Afghánec vlak opustil. Z Würzburgu na místo činu odjelo zvláštní zásahové komando, které se pokusila mladíka zastavit. Ten ale na policisty zaútočil, proto ho policie zastřelila. Podrobnosti o stavu zraněných známé nejsou. Herrmann nicméně nevyloučil, že někteří z těžce zraněných jsou v bezprostředním ohrožení života.

List Bild s odvoláním na mluvčího bavorského ministerstva vnitra uvedl, že útočník během svého řádění provolával „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký). Herrmann v rozhovoru s BR řekl, že jistý výkřik útočník podle svědků učinil, odmítl ale spekulovat o možném islamistickém pozadí činu, neboť vyšetřování je teprve na počátku.