Útok na Skripalovy spáchali ruští agenti, potvrdilo vyšetřování

Obvinění z pokusu o vraždu Skripalových

Obvinění z pokusu o vraždu Skripalových Zdroj: Reuters

Britští prokurátoři shromáždili doatatek důkazů, aby mohli obvinit dva Rusy z pokusu o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Vyšetřovatelé našli v hotelovém pokoji Alexandera Petrova a Ruslana Borišova stopy novičoku. Britská vláda měla pravdu, když v březnu připsala odpovědnost za útok nervovým jedem novičok Rusku, řekla premiérka Theresa Mayová. Dvojice podezřelých podle ní pracuje pro ruskou vojenskou rozvědku GRU.

Podle premiérky plán březnového útoku v jihoanglickém Salisbury musel být schválen nejen uvnitř GRU, ale také vysoce postavenými představiteli státu. Mayová řekla, že působení GRU je „hrozbou pro všechny naše spojence a naše občany“. Podle ní je potřeba posílit společnou ostražitost vůči GRU.

Bývalý ruský agent Sergej Skripal byl otráven novičokem společně se svojí dcerou Julijí 4. března. Podíl na útoku spáchaném látkou vyvinutou v sovětských laboratořích Rusko od počátku vehementně odmítá.

Podle šéfa britské protiteroristické policie dorazila podezřelá dvojice do Londýna z Moskvy 2. března a do ruské metropole se vrátila 4. března. Vyšetřovatelé se domnívají, že oba obvinění do Velké Británie přicestovali pod falešným jménem

Skripalovi byli 4. března otráveni nervovým jedem novičok v jihoanglickém městečku Salisbury. Po týdnech v intenzivní péči lékařů nakonec oba přežili.