Úvěry pro slovenské podniky jdou dolů, klesá poptávka i nabídka

Kia, Slovensko

Kia, Slovensko Zdroj: profimedia.cz

Slovenské firmy letos ztrácejí chuť investovat, objem úvěrů pro podnikatelskou sféru klesá. Letos ke konci srpna měly podniky půjčeno od bank celkem 15,83 miliardy eur, což je meziroční snížení o 230 milionů eur. Důvodem je podle analytiků negativní situace na trzích, rozšiřující se špatná platební disciplína a propad tržeb u malých a středních podniků. Podle části odborníků stojí za ztrátou ochoty podnikat na Slovensku i zvýšení daní, odvodů a různých poplatků.

Minulý rok se přitom považoval za přelomový, protože objem úvěrů poprvé od krize stoupl a přesáhl hranici 16 miliard eur. Podle Národní banky Slovenska se tak opakuje vývoj z období roku 2009, kdy snížené úvěrování doprovázel i pokles tržeb firem a zhoršila se i disciplína splácení. V současnosti tržby ještě stále zaznamenávají růst. Ten je ale tažený prakticky jen dominantními firmami například z automobilového či elektrotechnického průmyslu.

„V prostředí oslabení externí poptávky a zpomalení meziroční dynamiky slovenského vývozu nepřekvapuje, že firmy revidovaly dolů investiční a modernizační plány,“ říká analytik Volksbank Vladimír Vaňo. „V prvním půlroce zaznamenala tvorba hrubého fixního kapitálu meziroční pokles o 2,5 procenta,“ upozorňuje Vaňo na vývoj situace.

Problém však není jen na straně poptávky, ale i nabídky úvěrů ze strany bankovních domů. „Nelehká ekonomická situace nenechala lhostejnými ani banky, které k firemnímu úvěrování musely začít přistupovat ještě přísněji a obezřetněji než doposud,“ přiznává analytička Poštovní banky Eva Sadovská.

Problémem zůstává i vyšší podíl úvěrů v selhání, který se za poslední dva roky nedostal pod osm procent. S jejich rostoucím objemem a kvůli negativním vyhlídkám nejbližšího vývoje stoupl i podíl bankami odmítnutých úvěrů. V segmentu malých a středních firem jde o téměř každý desátý úvěr.