V Afghánistánu znovu útočili teroristé. Velitel spojeneckých sil vyvázl, afghánský generál zemřel

Generál a šéf regionální afghánské policie Abdul Razeg

Generál a šéf regionální afghánské policie Abdul Razeg Zdroj: Reuters

Při útoku v sídle guvernéra jihoafghánské provincie Kandahár zemřel šéf regionální policie, zástupce tajné služby NDS a guvernér provincie, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Bez zranění vyvázl vrchní velitel spojeneckých sil, generál Austin Miller. Zraněni ale byli dva američtí vojáci. K útoku se přihlásilo islamistické hnutí Tálibán. Podle mluvčího radikálů byl cílem útoku generál Miller. 

Vrchní velitel amerických sil a alianční mise Rozhodná podpora v Afghánistánu, generál Austin Miller, se v sídle guvernéra zúčastnil schůzky, na níž byl i generál Abdul Razak, respektovaný šéf policie. Razaka kritizovali obhájci lidských práv, ale těšil se respektu Američanů jako jeden z nejschopnějších afghánských lídrů. Zodpovídal zejména za bezpečnost v provincii Kandahár.

Podle svědků palbu zahájil člen guvernérovy ochranky, když představitelé provincie vyprovázeli po schůzce zahraniční hosty k letadlu. Generál Miller vyvázl bez zranění, dva ranění Američané byli evakuování, informoval mluvčí NATO Knut Peters.

V Afghánistánu se v sobotu konají parlamentní volby. Hnutí Tálibán Afghánce vyzvalo, aby je bojkotovali a vystupňovalo útoky. Na průběh potenciálně bouřlivých voleb má dohlédnout více než 50 tisíc příslušníků afghánských bezpečnostních sil. Při útocích zemřelo už nejméně deset uchazečů o místo v parlamentě, dva další byli uneseni a čtyři poraněni.