V Anglii přibylo od roku 2011 půl milionu přistěhovalců, dvě třetiny z EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Charles Hutchins via Flickr (CC BY 2.0)

Počet přistěhovalců jen v Anglii od roku 2011 vzrostl o 565 tisíc. Uvádí se to ve studii ústavu pro sledování migrace při Oxfordské univerzitě. Podle agentury AP to pravděpodobně přiživí debatu o přistěhovalectví před květnovými parlamentními volbami v Británii. 

Odhadem dvě třetiny z více než půl milionu nových imigrantů, kteří do Anglie přišli mezi lety 2011 a 2014, se narodily v ostatních státech Evropské unie. 

Podle univerzitních statistik žije v Anglii dohromady 7,9 milionu lidí, kteří se narodili v zahraničí. V roce 2001 jich bylo 4,6 milionu. 

Nárůst imigrace v Anglii, která má zhruba 53 milionů obyvatel, vyvolává ve společnosti a politice vášně před volbami, které se uskuteční 7. května. Přinejmenším protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) tvrdí, že imigrace do Británie je příliš vysoká. 

Z aktuálních statistik vyplývá, že migrační přírůstek od září 2013 do září loňského roku vzrostl o více než 40 procent ve srovnání s předchozím obdobím. Během roku od předloňského do loňského září činil rozdíl počtu přistěhovalých a vystěhovalých 298 tisíc.