V Aténách demonstrovalo 20 tisíc lidí za dohodu s věřiteli

Proevropská demonstrace v Aténách

Proevropská demonstrace v Aténách Zdroj: ctk/AP

Proevropská demonstrace v centru Atén
Proevropská demonstrace v centru Atén
2
Fotogalerie
Kolem 20 tisíc lidí se sešlo v centru Atén, aby podpořilo dohodu, kterou zadluženému Řecku nabídli mezinárodní věřitelé a o které se v neděli má hlasovat v referendu. Akce na náměstí Syntagma před budovou parlamentu následuje den po demonstraci odpůrců dohody a převážně stoupenců vlády levicového premiéra Alexise Tsiprase.

Podle serveru deníku Ta Nea stoupenci setrvání země v eurozóně reagovali na výzvu na internetových sociálních sítích. Podle organizátorů dnešního shromáždění, které se konalo pod heslem Zůstáváme v Evropě, přislíbilo svou účast 35 tisíc lidí.

„Boj o to, zda se Řecko udrží v tvrdém jádru vyspělých zemí Evropy nebo se ztotožní s okrajovými zeměmi východní Evropy, Latinské Ameriky a Afriky, padá na naše bedra,“ napsali organizátoři ve své výzvě.

V pondělí se na stejném místě shromáždilo podle odhadů policie asi 25 tisíc odpůrců dohody s věřiteli. Podle agentury AFP jich v pondělí bylo 13 tisíc.

Tsipras se rozhodl vyhlásit referendum poté, co po pěti měsících vyjednávání nedospěl s mezinárodními věřitelskými institucemi k dohodě o pokračování zahraniční finanční pomoci výměnou za pokračující hospodářské reformy. Nabídku zahraničních partnerů, která počítá s pokračováním úsporných opatření, se rozhodl podrobit lidovému hlasování a sám obyvatele vyzval k tomu, aby takovou dohodu odmítli.

Před překvapivým Tsiprasovým oznámením referenda byl v Řecku zveřejněn průzkum, podle kterého se 57 procent Řeků vyslovilo pro přijetí záchranné dohody s mezinárodními věřiteli. Naopak ukončení jednání s věřiteli si přálo 29 procent dotazovaných.