V Barmě odsoudili reportéra BBC, na tři roky nucených prací

Ministerstvo vnitra a policii v Barmě stále ovládá armáda

Ministerstvo vnitra a policii v Barmě stále ovládá armáda Zdroj: ctk

Místní reportér zpravodajské stanice BBC byl v Barmě odsouzen ke třem měsícům nucených prací. Byl shledán vinným z napadení policisty při natáčení reportáže o studentských protestech. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na jeho právníka. Podle AP se jedná o první odsouzení novináře po nástupu nové barmské vlády vedené někdejší politickou vězeňkyní a nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

Reportér Nei Mjou Lin, který pracuje pro zpravodajskou pobočku BBC v barmštině, uvedl, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Jeho obhájce Thein Than U označil verdikt za „nespravedlivý“ a řekl, že jeho klient se pouze snažil pomoci spoluobčanovi.

„Je to ostuda, že soud vynesl tento rozsudek. Policie by neměla novináře považovat za nepřátele,“ prohlásil Thein Than U.

K incidentu došlo loni v březnu, kdy Nei Mjou Lin točil reportáž v Rangúnu při studentských protestech proti omezování akademické svobody. Podle obhájce se odsouzený snažil pomoci demonstrantovi, kterého policista srazil z motorky, což vedlo k potyčce.

„BBC bude nadále spolupracovat s jeho obhájcem a bude podporovat jeho odvolání,“ sdělila stanice v prohlášení z Londýna.

Národní liga pro demokracii v čele s bývalou vůdkyní opozice Su Ťij jasně zvítězila v listopadových volbách a ujala se vlády. Policie a soudnictví ale spadají pod ministerstvo vnitra, které má podle barmské ústavy nadále pod kontrolou mocná armáda, jež přímo či nepřímo vládla zemi posledních 50 let.