V Belgii prý zadrželi muže, který byl s atentátníkem v metru

Policie v Bruselu

Policie v Bruselu Zdroj: ctk/ap

Belgická policie zatkla muže zachyceného bezpečnostními kamerami vedle Khalida El Bakraouiho, sebevražedného atentátníka, který aktivoval bombu v bruselském metru. Tvrdil to list De Standaard. Prokuratura ale tuto informaci zatím nepotvrdila a jiná média uvádějí, že zadržen byl muž, který byl se dvěma atentátníky na letišti.

Belgická televize RTBF mezitím bez podrobností oznámila, že policie zadržela v souvislosti s úterními teroristickými útoky sedmou osobu. Šest lidí už zatkla ve čtvrtek večer. Khalid El Bakraoui, který se vyhodil do povětří v podzemní dráze, je bratr Brahima El Bakraouiho, jenž o hodinu dříve odpálil nálož na bruselském letišti. Oba útoky si vyžádaly celkem 31 mrtvých a na 300 zraněných. Podle zatím posledních údajů belgického ministerstva zdravotnictví v nemocnicích zůstává 121 osob, z toho 63 v intenzivní péči.

Podle agentury DPA mezi zabitými a zraněnými jsou občané čtyř desítek států. Identifikace usmrcených postupuje pomalu vzhledem ke spáleninám a zraněním způsobeným explozí i k rozmanité státní příslušnosti postižených. Jednoznačně prý zatím bylo možné identifikovat jen některé oběti na základě otisků prstů a dlaní.

Kerry přiletěl do Belgie

Šéf americké diplomacie John Kerry, který kvůli útokům přiletěl na krátkou návštěvu do Brusel uvedl, že mezi mrtvými jsou nejméně dva občané USA. O minimálně jednom svém občanovi zabitém teroristy v Bruselu zatím informovaly i čínské, britské a také francouzské úřady, podle nichž je 12 Francouzů i mezi zraněnými. Už předtím oznámilo Nizozemsko, že o život přišli v Bruselu tři Nizozemci.

Týdeník Der Spiegel napsal, že německá policie už ve středu večer dopadla v hesenském městě Giessenu muže, který v úterý, v den útoků v Bruselu, dostal dvě podezřelé SMS. Jedna zpráva obsahovala jméno atentátníka z metra Khalida El Bakraouiho a ve druhé bylo jediné, francouzské slovo - „fin“, tedy konec. Tato druhá SMS byla odeslána tři minuty před výbuchem ve stanici Maalbeek bruselské podzemní dráhy.

Podle informací televizní stanice ARD se jedná o 28letého Maročana, kterého zastavila policejní hlídka při rutinní kontrole dokladů. Policisté zjistili, že jde o osobu, která má zákaz vstupu do schengenského prostoru volného pohybu a že je trestně stíhaná v Itálii a v Německu. Německé úřady zatím tuto zprávu nepotvrdily.