V bruselském metru zahynulo až 15 lidí, zraněných je 55

V bruselském metru zahynulo až 15 lidí, zraněných je 55 (22. března 2016)

V bruselském metru zahynulo až 15 lidí, zraněných je 55 (22. března 2016) Zdroj: CTK

Až 15 mrtvých a 55 zraněných, z toho deset kriticky, si podle nejnovější bilance vyžádala dnešní exploze v bruselském metru ve stanici Maalbeek, v jejíž blízkosti se nacházejí instituce Evropské unie. Informovala o tom belgická veřejnoprávní televize RTBF s odvoláním na bruselský dopravní podnik STIB. Dva výbuchy na bruselském letišti Zaventem usmrtily 11 lidí a přes 80 vážně zraněných. Belgická prokuratura uvedla, že se jednalo o teroristické útoky.

V centru Bruselu byly později slyšet další menší výbuchy, které ale pravděpodobně byly kontrolované. Belgická média napsala, že pyrotechnici odpálili podezřelý objekt v ulici de la Loi poblíž stanice Maalbeek.

Provoz městské hromadné dopravy v Bruselu byl přerušen; kromě metra nejezdí ani autobusy a tramvaje. Belgické krizové centrum vyzvalo obyvatele metropole, aby zůstali na místech, kde se právě nacházejí, ať už doma či na pracovišti, a nevydávali se ven. Kromě městské dopravy byl zastaven také provoz vlaků, které odjíždějí z bruselských nádraží či na ně měly přijet. Týká se to i vlaků Eurostar.

Vojáci míří do Bruselu

Belgické úřady v souvislosti s útoky posílily bezpečnost kolem jaderných elektráren v zemi. Do Bruselu byly vyslány bezpečnostní posily; jedná se o 225 vojáků, napsala agentura Reuters.

Reportér agentury AP viděl ve stanici metra Maalbeek několik lidí s poraněními obličeje. Nejméně dvě osoby byly odnášeny na nosítkách. „Vlaková souprava právě odjížděla ze stanice Maalbeek, když se ozvala velmi hlasitá exploze. Vypukla panika. Ve stanici bylo v tu chvíli množství lidí,“ citovala agentura AP dvaatřicetiletého svědka Alexandrea Branse, který měl sám krev v obličeji.

Na záběrech belgické televize bylo patrné, že z vchodů stanice metra Maalbeek stoupá kouř. Na místě údajně byla rovněž slyšet střelba.