V bruselském židovském muzeu se střílelo, údajně tři mrtví

Při střelbě v židovském muzeu v Bruselu zemřeli tři lidé

Při střelbě v židovském muzeu v Bruselu zemřeli tři lidé Zdroj: CTK

Při střelbě v židovském muzeu v centru Bruselu byli dnes odpoledne zabiti tři lidé a jeden člověk utrpěl zranění. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na hasiče. Střelbu údajně spustil neznámý muž, který na místo přijel autem a pak se dal na útěk. Poznávací značku zaznamenali chodci, napsala agentura Belga.

Policie oblast uzavřela. Server lalibre.be uvedl, že 12 lidí bylo v těžkém šoku a ujali se jich záchranáři. Podle šéfa Belgické ligy proti antisemismu (LBCA) Joëla Rubinfelda jde o „teroristický čin“. „Vrah vešel do muzea záměrně,“ sdělil AFP.

Incident se odehrál v předvečer voleb do Evropského parlamentu, které se v Belgii podobně jako v mnoha jiných zemích Evropské unie konají v neděli. Zároveň ale Belgičané budou volit svůj národní parlament.

Belgický premiér Elio Di Rupo uvedl, že je incidentem „velmi šokován“. Šok již dříve vyjádřil i belgický ministr zahraničí Didier Reynders, který se nacházel ve čtvrti Sablon, kde muzeum a další pamětihodnosti leží. „Myslím na oběti, které jsem na místě viděl, a na jejich rodiny,“ reagoval na Twitteru.

Sbírky bruselského židovského muzea zachycují život a dějiny židovského obyvatelstva v Belgii a v Nizozemsku od 18. století. Muzeum se nachází ve čtvrti hojně navštěvované turisty.