V Bruselu bude dál platit nejvyšší stupeň pohotovosti

belgická policie a armáda hlídkuje v ulicích

belgická policie a armáda hlídkuje v ulicích Zdroj: ctk

V Bruselu bude v úterý nadále platit nejvyšší stupeň pohotovosti, který byl v sobotu vyhlášen kvůli bezprostřední hrozbě teroristického útoku. Školy a metro v belgické metropoli by se měly otevřít ve středu. Sdělil to belgický premiér s tím, že tamní vyšetřovatelé obvinili jednoho ze zadržených z účasti na pařížských teroristických útocích.

Od soboty jsou v Bruselu zavřeny školy a v provozu není z bezpečnostních důvodů ani podzemní dráha. O prodloužení nejvyššího stupně pohotovosti do úterý a předpokládaném zmírnění či odvolání ve středu dnes rozhodla bezpečnostní rada státu.

Podle místních médií bylo bezprecedentní opatření přijato poté, co vyšetřovatelé sdělili, že některé osoby žijící v Bruselu se přímo zapojily do přípravy a provedení teroristických útoků 13. listopadu v Paříži. Atentáty si vyžádaly 130 životů.

Belgická prokuratura dnes zároveň oznámila, že obvinila čtvrtou osobu v souvislosti s útoky v Paříži. Muž byl mezi 16 zadrženými v neděli, ostatních 15 ale bylo propuštěno, sdělili vyšetřovatelé.

Proč sahají kořeny pařížského teroru do Belgie?