V Bruselu hrozil muž náloží, žádná se ale podle médií nenašla

Policie v Bruselu

Policie v Bruselu Zdroj: ctk/AP

Belgická policie zadržela dnes ráno před nákupním střediskem City 2 v centru Bruselu podezřelého muže, který předtím zavolal a sdělil policii, že má sebevražedný pás s trhavinou. Bezpečnostní zdroje poté řekly agentuře Reuters a místním médiím, že se žádné výbušniny u muže nenašly. Podle belgických médií se tak asi jedná o čin psychicky narušeného muže.

Poplach policie spustila kolem 5:30 SELČ. U zatčeného se podle prokuratury našlo „něco, co by skutečně mohlo být pásem s výbušninami“. Podezřelý předmět zkoumali pyrotechnici. Podle bezpečnostních zdrojů Reuters a stanic RTL a VTM se nenašla žádná výbušnina.

Početné bezpečnostní síly po dobu poplachu uzavřely okolí nákupního střediska na ulici Rue Neuve a některé vstupy do nedaleké stanice metra Rogier, která ale zůstala v provozu. Komplex obchodů obchodů City 2 leží necelý kilometr od hlavního bruselského Velkého náměstí (Grand-Place).

Kvůli incidentu se sešla krizová rada v čele s belgickým premiérem Charlesem Michelem. Šéf kabinetu kvůli tomu zrušil plánované ranní vystoupení v rozhlase.

Stav ohrožení dál platí

V Belgii stále platí třetí ze čtyř stupňů ohrožení teroristickým útokem. Třetí stupeň znamená, že ohrožení je „vážné, možné a pravděpodobné“, ale nikoli bezprostřední.

Mimořádná bezpečnostní opatření v zemi platí od listopadových útoků v Paříži, při kterých převážně francouzští a belgičtí džihádisté zabili 130 lidí. Obavy z terorismu v zemi oživily březnové sebevražedné atentáty islamistů v Bruselu, při kterých na letišti a v metru belgické metropole zahynulo 32 lidí.