V budově námořnictva USA zřejmě zabíjel pouze jeden střelec

Útočník Aaron Alexis, který 16. září 2013 v budově amerického námořnictva ve Washingtonu zastřelil 12 lidí

Útočník Aaron Alexis, který 16. září 2013 v budově amerického námořnictva ve Washingtonu zastřelil 12 lidí Zdroj: ctk/AP

Pondělní střelbu v budově amerického vojenského námořnictva ve Washingtonu, která si vyžádala 13 mrtvých, měl patrně na svědomí pouze jeden útočník. Má jít o propuštěného příslušníka námořnictva Aarona Alexise, jehož policie po útoku zastřelila.

„V této fázi nemáme žádný důkaz, žádnou známku, že tam byl další střelec,“ řekl starosta města Vincent Gray. Policie již dříve oznámila, že jednoho střelce zabila. Zpočátku se hovořilo o tom, že útoku se mohli zúčastnit také dva další střelci.

Zastřelený útočník byl identifikován jako Aaron Alexis, čtyřiatřicetiletý bývalý příslušník záloh vojenského námořnictva z texaského města Fort Worth. V době útoku pracoval v softwarové firmě The Experts, která se podílela na kontraktu pro vojenské námořnictvo.

Proto měl platnou propustku do objektu. Nicméně není jasné, jak se mu podařilo dostat do areálu zbraně. Měl u sebe tři zbraně včetně útočné pušky AR-15 a pistole, kterou vzal jednomu policistovi během přestřelky.

Při střelbě bylo také osm lidí zraněno, tři z nich včetně policisty a dvou žen byli postřeleni. Nikdo není v ohrožení života. Většina mrtvých jsou civilní zaměstnanci základny ve věku 46 až 73 let. Alexis byl zabit při poslední ze série přestřelek s policisty.

Útočníkův motiv zatím zůstává neznámý. Starosta Gray upozornil, že neexistují žádné známky toho, že útok byl teroristickým činem. Dodal však, že takovouto možnost nelze vyloučit.

Alexis, který vyrůstal v New Yorku, konvertoval k buddhismu. Byl údajně hluboce věřící a chtěl se stát buddhistickým mnichem. Sousedé ho považovali za neškodného podivína, věčně ukřivděného a občas propadajícího návalům vzteku.

útočník Aaron Alexis, který 16. září 2013 zastřelil v budově amerického námořnictva ve Washigtonu 12 lidí. Foto mobilním telefonem z texaského města Fort Worth.útočník Aaron Alexis, který 16. září 2013 zastřelil v budově amerického námořnictva ve Washigtonu 12 lidí. Foto mobilním telefonem z texaského města Fort Worth. | ctk/APFotografie Aarona Alexise pořízená mobilním telefonem v domovském městě Alexise Fort Worth

V letech 2004 a 2010 měl kvůli incidentům s použitím zbraní, k nimž došlo ve Fort Worth a Seattlu, problémy s policií. Podle zdroje agentury Reuters byl v roce 2011 propuštěn z vojenského námořnictva kvůli případům nevhodného chování.

Při střelbě bylo osm lidí zraněno, tři z nich včetně policisty a dvou žen byli postřeleni. Nikdo není v ohrožení života. Většina mrtvých jsou civilní zaměstnanci základny, nejstaršímu bylo 73 let.

Útočníkův motiv zatím zůstává neznámý. Starosta Gray upozornil, že neexistují žádné známky toho, že útok byl teroristickým činem. Dodal však, že takovouto možnost nelze vyloučit.

Útok se udál v objektu nazývaném Navy Yard, kde sídlí velitelství systémů válečného námořnictva NAVSEA, které má na starosti koncepci a výrobu amerických vojenských lodí a ponorek. Podle FBI měl Alexis platnou propustku do tohoto objektu. V době incidentu byl na základně její velitel admirál Jonathan Greenert, jemuž se ale podařilo bezpečně areál opustit a ukrýt se v nedalekém armádním objektu.

FBI z bezpečnostních důvodů uzavřela ve Washingtonu řadu vládních budov včetně prostor Senátu v budově Kongresu. Během dnešního dne se tam situace má vrátit k normálu. Sály Sněmovny reprezentantů zůstaly otevřené.