V Calais demonstrovat nesmíte, vzkázaly úřady francouzské odnoži Pegidy

Francouzská policie se snaží držet migranty dál od eurotunelu

Francouzská policie se snaží držet migranty dál od eurotunelu Zdroj: ctk/ap

Francouzské úřady zakázaly veškeré demonstrace, které by mohly narušit veřejný pořádek ve městě Calais, kde chtělo v sobotu protestovat proti imigrantům hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Oznámil to francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. V zemi platí kvůli teroristické hrozbě výjimečný stav, který posiluje pravomoci úřadů.

Francouzská odnož krajně pravicového hnutí Pegidy, které vzniklo na podzim 2014 v Německu, sdělilo v souladu s platnými předpisy v minulých dnech úřadům regionu Pas-de-Calais, že chce 6. února demonstrovat v Calais. V tomto přístavním městě jsou tisíce přistěhovalců, kteří se snaží dostat do Británie a kolem kterých se již udála řada incidentů a násilností.

„Tento zákaz demonstrací se týká všech skupin, které vyzývají k napětí, rozdělování a násilí. Zákaz bude trvat tak dlouho, dokud bude trvat současná atmosféra,“ řekl Cazeneuve po setkání s představiteli místních úřadů. Vedení regionu vysvětlilo, že se rozhodlo k zákazu demonstrací hlavně z obavy, že by hrozily střety mezi přívrženci krajní pravice a krajní levice.

zákaz demonstrací se týká všech skupin, které vyzývají k napětí, rozdělování a násilí


Ministr vnitra při této příležitosti odsoudil jako „nezodpovědné“ a „cynické“ chování aktivistů hnutí No Border (Žádné hranice), kteří před desítkou dní obsadili spolu s přistěhovalci jeden z trajektů pravidelně přepravujících lidi a zboží mezi Calais a britským Doverem. Loď byla přepadena na závěr demonstrace, jejíchž asi 2000 účastníků protestovalo za lepší přístup a podmínky pro běžence.

Ministr vnitra zdůraznil je odhodlaný bojovat proti nelegálnímu přistěhovalectví v Calais. Varoval, že budou ihned vyhoštěni ze země všichni imigranti, které z nějakého důvodu zadrží policie a kteří nebudou splňovat podmínky pro azyl ve Francii. Nařídil také policistům, aby kontrolovali všechny osoby, které vstupují či odcházejí z tábora běženců u Calais. Upřesnil, že zatímco na podzim bylo v táboře na 6000 migrantů, nyní je jich tam 3800. Bez dalšího upřesnění dodal, že tábor by měl být jednou zcela zrušen.

Zakázaná demonstrace v Calais měla být součástí sobotní série obdobných protestů proti islamizaci, migraci či Evropské unii, která se má uskutečnit v řadě evropských zemí, mimo jiné i v Česku.