V čele právního výboru europarlamentu je lidovec Pavel Svoboda

Pavel Svoboda

Pavel Svoboda Zdroj: CTK

Lidovecký europoslanec Pavel Svoboda byl zvolen předsedou významného výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu. Svou podobu tento týden v Bruselu ustavují jednotlivé výbory nového europarlamentu, který se na ustavující schůzi sešel minulý týden.

Jako svou prioritu Svoboda vidí nařízení o společném evropském právu prodeje, které by mělo otevřít dveře zejména malým a středním podnikům k obchodování v zahraničí a tedy k praktickému využívání výhod evropského jednotného trhu.

„Nyní firmy často odrazuje zvýšená právní složitost přeshraničního obchodu v porovnání s domácím obchodem a vysoké dodatečné transakční náklady“, podotkl Svoboda. Právník a pedagog je někdejším ministrem bez portfeje a šéfem legislativní rady vlády.

Dříve předsedal křesťanský demokrat Lehne

V minulém europarlamentu, tedy až do letošního roku, byl předsedou německý křesťanský demokrat Klaus-Heiner Lehne, který byl letos na jaře zvolen do Účetního dvora EU.

Zatím dva čeští europoslanci ze Svobodovy frakce Evropské lidové strany (EPP) získali posty místopředsedů různých výborů. Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) se stala místopředsedkyní výboru pro kulturu a vzdělávání, Stanislav Polčák (STAN, z kandidátky TOP 09) místopředsedou výboru pro regionální rozvoj. Místopředsedou podvýboru pro bezpečnost a obranu byl zvolen někdejší senátor Jaromír Štětina.

Pavel Poc (ČSSD, frakce S&D) je jedním z místopředsedů výboru pro životní prostředí, Miroslav Ransdorf (KSČM, frakce GUE/NGL) výboru pro průmyslu, výzkum a energii. Místopředsedou výboru pro mezinárodní obchod je Jan Zahradil (ODS, frakce ECR) a Martina Dlabajová (hnutí ANO, ALDE) se stala místopředsedkyní výboru pro rozpočtovou kontrolu.