V celé Sýrii zkolabovala kvůli závadě elektrická síť, brzy má opět fungovat

Damašek, Sýrie,

Damašek, Sýrie, Zdroj: CTK

Na území celé Sýrie zkolabovala elektrická síť, příčiny nebyly známy. "Elektrická síť byla odpojena ve všech provinciích. Příčiny se zjišťují," uvedla státní agentura SANA, která se odvolávala na ministerstvo energetiky. Státní televize informovala o masivní závadě na elektrické síti. Jak média informovala o něco později, přívod elektřiny se postupně dařilo obnovovat. Na původním stavu jako před výpadkem by elektrická síť měla být do půlnoci, uvedlo ministerstvo energetiky.

Syrské úřady nijak nevysvětlily, co za zhroucením sítě stálo. Ve většině oblastí válkou zmítané země je elektřina dostupná jen dvě až čtyři hodiny denně, někde vůbec. Celostátní blackout je ale velmi neobvyklý, poznamenala britská BBC. V Sýrii platí od pátku minulého týdne příměří, boje se na mnoha místech zklidnily.

Tento pátek chce britský premiér David Cameron telefonicky hovořit s prezidenty Francie a Ruska Françoisem Hollandem a Vladimirem Putinem a také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Tématem má být udržení přímětí.

„Musíme sestavit jednotnou frontu a prezidentovi Putinovi jasně říci, že příměří je třeba udržet a otevřít cestu ke skutečné politické změně,“ řekl mluvčí Downing Street 10, sídla britského premiéra.

Příměří má přinést obnovu mírových rozhovorů a také distribuci humanitární pomoci mezi potřebné Syřany a umožnit jim vrátit se do běžného života. V bojových zónách, zejména v blízkosti Halabu, byly v minulé době výpadky proudu časté a dlouhé. Celostátní kolaps zatím hlášen nebyl.

Příměří v Sýrii je podle OSN až na výjimky dodržováno
Příměří v Sýrii je vesměs dodržováno, ačkoliv na několika místech se stále bojuje. Oznámil to dnes zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Mírové rozhovory budou podle něj pokračovat podle plánu 9. března, i když někteří účastníci na ně mohou dorazit až později.
De Mistura přiznal, že situace v Sýrii je stále velmi nestabilní, úspěch není zaručen, avšak pokrok začíná být patrný. Boje jsou podle něj stále hlášeny z provincií Hamá, Homs, Latákíja a Damašek.

[EXKLUZIVNĚ] Reportáž ze Sýrie: Uprostřed bojů na Eufratu