V čele Tchaj-wanu bude žena, prezidentské volby vyhrála vůdkyně opozice

Cchaj Jing-wen

Cchaj Jing-wen Zdroj: ctk/AP

Prezidentské volby na Tchaj-wanu vyhrála opoziční vůdkyně Cchaj Jing-wen. Po sečtení všech volebních lístků získala 56,1 procenta hlasů, zatímco druhý skončil s 31 procenty šéf vládní Národní strany (Kuomintangu) Erik Čchu. Volební účast byla 66,5 procenta hlasů. Na ostrově se současně konaly parlamentní volby, po kterých strana nastávající prezidentky poprvé v historii ovládne zákonodárný sbor.

Demokratická pokroková strana (DPP) Cchaj Jing-wenové v parlamentních volbách dostala 44 procent hlasů, zatímco Kuomintag podpořilo 26,9 procenta zúčastněných voličů. DPP obsadí 69 ze celkových 113 křesel. Kuomintang bude zastupovat jen 32 poslanců.

DPP bude mít svého prezidenta teprve podruhé. V letech 2000 až 2008 byl hlavou Tchaj-wanu Čen Šuej-pien.

Vládní kandidát Čchu již po sečtení více než poloviny hlasů odevzdaných v prezidentských volbách uznal svou porážku a vítězce blahopřál. „Je mi to líto,“ řekl čtyřiapadesátiletý Čchu o své prohře; obklopovali ho přitom jeho smutní příznivci, z nichž někteří plakali. Politik dodal, že už rezignoval na vedení Národní strany, v jejímž čele stál od loňského ledna.

Výrazná změna se nečeká

K vítězství opoziční vůdkyně už gratulovaly i Spojené státy. „Tchajwanský lid opět demonstroval sílu svého demokratického systému,“ prohlásil mluvčí amerického ministra zahraničí John Kirby. Zároveň poděkoval odstupujícímu tchajwanskému prezidentovi Maovi za jeho úsilí rozvíjet silné partnerství s USA.

Devětapadesátiletá právnička Cchaj Jing-wen, která se o nejvyšší úřad ucházela už před čtyřmi roky, se stane první ženou v čele 23milionového státu, který Peking považuje za jednu z čínských provincií a který uznává jen asi dvacítka zemí. Cchaj stojí v čele DPP, která je tradičně vnímána jako síla odmítající sbližování s pevninskou Čínou.

Podle analytiků se ale výrazná změna politiky po volbách nečeká. Sama Cchaj zastává opatrný postoj. Počátkem ledna uvedla, že nehodlá Čínu provokovat a že podporuje dialog. Tento postoj zopakovala i dnes po vyhlášení výsledků. Současně ovšem vyzvala k uvolnění lodní dopravy v Jihočínském moři a ke klidnému vyřešení tamního sporu, který vede Peking a Tokio. Přitom poznamenala, že Tchaj-wan bude nadále rozvíjet vztahy s Japonskem.

Odhodlaná Čína

Peking dlouhodobě vyhrožuje vojenským zásahem, pokud by Tchaj-wan oficiálně vyhlásil samostatnost. Tento ostrov funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Čínský zástupce na Tchajwanu po oznámení výsledků hlasování prohlásil, že jeho země bude nadále proti jakýmkoli separatistickým aktivitám Tchajwanu. Čínská odhodlanost bránit své území a svrchovanost jsou „pevné jako skála“, řekl čínský zástupce, jehož citovala agentura Nová Čína.

Dosavadní tchajwanský prezident Tchaj-wanu Ma Jing-ťiou, který již odsloužil dva mandáty a nemůže znovu kandidovat a prosazoval politiku spolupráce s Pekingem, odstoupí z funkce 20. května.

Profil Cchaj Jing-wen (59)
- Narodila se 31. srpna 1956. Je nejmladší z 11 dětí, její otec byl úspěšný podnikatel a investor.

- Vystudovala práva na Tchajwanské národní univerzitě a Cornellově univerzitě v New Yorku. V roce 1984 získala doktorský titul na Londýnské ekonomické škole.

- V období 1984-2000 byla profesorkou práva na univerzitě Čcheng-čch'.

- V letech 2000 až 2004 působila jako předsedkyně Rady pro záležitosti pevniny, která má na starosti politiku Tchaj-wanu vůči pevninské Číně.

- Do DPP vstoupila v roce 2004, do čela strany se dostala v roce 2008 po aféře, ve které byl dosavadní předseda Čchen Šuej-pien obžalován z korupce a skončil ve vězení. V roce 2012 z funkce odstoupila, znovuzvolena předsedkyní DPP byla o dva roky později.

- V letech 2006 až 2007 byla vicepremiérkou země a zároveň předsedkyní Komise na ochranu spotřebitele.

- O prezidentské křeslo na Tchaj-wanu se již neúspěšně ucházela v roce 2012, kdy ji porazil úřadující prezident Ma Jing-ťiou, který získal 51,6 procenta hlasů. Cchaj, která byla jeho hlavní soupeřkou, skončila na druhém místě se ziskem 45,6 procenta hlasů.

- Ve své současné prezidentské kampani se snažila o vyzdvihnutí svébytné tchajwanské kultury a demokracie. Přesto je považována za zastánkyni opatrnějšího postoje Tchaj-wanu vůči pevninské Číně.

- Podle médií je spíše vědecký, uvážlivý typ než slogany hýřící politik. Sama sebe označuje za „atypickou politickou osobnost“.

- V případě zvolení by se Cchaj stala první prezidentkou v historii Tchaj-wanu.

- Je svobodná a bezdětná. V říjnu 2015 vyjádřila podporu sňatkům osob stejného pohlaví.