V Charkově jsou další ostatky obětí, čeká se útok na Doněck

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině

Trosky zříceného Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines ve východní Ukrajině Zdroj: CTK/AP

Do východoukrajinského Charkova dnes dorazil další konvoj převážející ostatky lidí, kteří přišli o život před dvěma týdny při havárii malajsijského boeingu nad územím kontrolovaným proruskými separatisty.

Kolona aut s chladícími boxy z oblasti katastrofy vyjela v sobotu večer. V Charkově ostatky prohlédnou ukrajinští odborníci a jejich kolegové z Nizozemska, odkud pocházela velká část cestujících z letadla. Kdy bude možné těla převézt do Nizozemska, není zatím jasné.

Malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě se v oblasti východoukrajinské vesnice Hrabove zřejmě zřítil po zásahu raketou, kterou podle mnohých západních politiků odpálili proruští povstalci. Ti ale odpovědnost za odmítají a svalují ji na ukrajinskou armádu.

Na místě neštěstí v sobotu začali mezinárodní experti se speciálně vycvičenými psy pátrat po posledních pozůstatcích obětí katastrofy.

Nedaleko místa, kde experti pracují ohledávají trosky letadla, se však opět bojovalo. „Kvůli střelbě jsme museli opustit místo,“ konstatoval podle České televize šéf mise Alexander Hug.

Doněck i Luhansk jsou v obklíčení

Ukrajinská armáda je v oblasti v pohotovosti. Ukrajinští vojáci o víkendu obklíčili Doněck. A v obklíčení skončila i Luhansk. Stav Luhansku je prý na pokraji katastrofy, tvrdí starosta. Luhansk se podle jeho prohlášení „nachází v totální blokádě a izolaci,“ mnohadenní ostřelování zničilo velkou část jeho infrastruktury, včetně městské kliniky.

Ukrajinský ministr obrany Valerij Heletej v pátek vyzval v televizi povstalce, aby „utekli do Ruska, dokud ještě tato možnost existuje“ a varoval, že „to dlouho nepotrvá“. Mohou tak ovšem učinit jen bez tanků, bez obrněných vozů a beze zbraní, zdůraznil.