V Číně dramaticky klesá porodnost, vláda dovolí rodinám až tři děti

Čínská populace rostla v uplynulém desetiletí nejpomaleji od zavedení politiky jednoho dítěte v roce 1979.

Čínská populace rostla v uplynulém desetiletí nejpomaleji od zavedení politiky jednoho dítěte v roce 1979. Zdroj: profimedia

Čína oznámila, že umožní rodinám mít až tři děti. Uvolněním populační politiky reaguje nejlidnatější země světa na dramatický pokles porodnosti a rychlé stárnutí čínské společnosti, píše agentura Reuters.

Čínská státní tisková agentura Nová Čína uvedla, že změna byla schválena na zasedání politbyra ústředního výboru Komunistické strany Číny, kterému předsedal čínský prezident Si Ťin-pching.

"Změna politiky bude doprovázena podpůrnými opatření, která přispějí ke zlepšení struktury populace země a k aktivnímu řešení problému stárnoucí populace," dodala agentura.

Čínská vláda se dlouho snažila bránit populačnímu růstu, který byl podle ní překážkou vzestupu ekonomiky i prosperity. V roce 2016 Čína nahradila politiku jednoho dítěte, uplatňovanou od konce 70. let s cílem zastavit tehdejší populační explozi, limitem dvou dětí na jeden pár. Tato reforma navzdory dvouletému nárůstu porodnosti, který bezprostředně následoval, klesající trend nezvrátila.

Čínský statistický úřad tento měsíc uvedl, že čínská populace rostla v uplynulém desetiletí nejpomaleji od zavedení politiky jednoho dítěte v roce 1979. Loni žilo v Číně 1,41 miliardy lidí.