Těžařský gigant Total změní název. Erdoğanův Istanbulský kanál se začne stavět v červnu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan začne na konci června stavět svůj megalomanský projekt Istanbulského kanálu. Stavba vyjde Turecko v přepočtu na 313 miliard korun.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan začne na konci června stavět svůj megalomanský projekt Istanbulského kanálu. Stavba vyjde Turecko v přepočtu na 313 miliard korun. Zdroj: Reuters

Francouzský ropný gigant Total se přejmenuje na TotalEnergies.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by mohl po 12 letech odejít z čela země. Jeho oponent Jair Lapid je blízko sestavení nového vládního kabinetu.
Výrobce letadel Airbus řeší záhadný spor s katarskými aerolinkami. Qatar Airways firmě vyhrožují, že od ní nebudou přijímat dodávky.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Erdoğanův obří projekt dostal zelenou

Turecko začne na konci června budovat Istanbulský kanál, který propojí Černé a Marmarské moře. Stane se tak alternativou k Bosporskému průlivu. Řekl to o víkendu turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, jenž stavbu za patnáct miliard dolarů, kolem 313 miliard korun, plánoval posledních deset let. Erdoğan je přesvědčen, že budování nového kanálu přispěje k ekonomickému oživení země, usnadní lodní dopravu a vytvoří tisíce pracovních míst. Podle kritiků z řad opozice však tento megalomanský projekt až příliš zatíží turecké daňové poplatníky a poškodí životní prostředí.    

Blíží se konec Netanjahua

Izrael je blízko sestavení nové vlády, ve které by po dvanácti letech mohl chybět dosavadní premiér Benjamin Netanjahu. Šéf izraelské krajně pravicové strany Jamina Naftali Bennett včera nečekaně oznámil, že podpoří koalici v čele s Jairem Lapidem, lídrem středové strany Ješ Atid. Netanjahu to označil za zradu izraelské pravice. Lapid má čas na vytvoření vlády do středy. Strany, z nichž by sestavil nový kabinet, sice mají podle zahraničních agentur spolu pramálo společného, spojuje je však touha odstavit od moci dlouholetého ministerského předsedu Netanjahua. Předčasné volby se v Izraeli konaly již v březnu. Jejich výsledek ovšem dosud neumožnil žádnému z politiků sestavit většinový kabinet.  

Z trhů a burz 

Total chce sázet na obnovitelné zdroje 

Francouzský ropný gigant Total se přejmenuje na TotalEnergies. Změna názvu má odkazovat ke skutečnosti, že firma se bude v nadcházejících letech soustředit primárně na těžbu obnovitelných zdrojů energie. Shodli se na tom akcionáři společnosti na pravidelném výročním mítinku. Pro přejmenování hlasovalo více než 90 procent z nich. „Chceme se stát globálním lídrem ve výrobě zelené energie,“ uvedl šéf korporace Patrick Pouyanné. Total, který je čtvrtým největším soukromým producentem ropy a zemního plynu na světě, se zavázal k roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality.  

Tajemný konflikt Airbusu s Qatarem

Katarské státní aerolinky Qatar Airways se dostaly do záhadného sporu s evropským výrobcem letadel Airbus, napsala v pondělí ráno agentura Bloomberg. Výkonný ředitel Qataru Akbar Al Baker už podruhé tento měsíc varoval Airbus, že jeho letecká firma přestane od Airbusu přijímat dodávky, dokud nevyřeší závažný problém, jehož povahu ovšem Baker odmítl specifikovat. Příčinu podivného konfliktu nechce zveřejnit ani Airbus. Qatar Airways byly stejně jako všechny velké aerolinky tvrdě zasaženy současnou koronakrizí. Katarská vláda poskytla společnosti od začátku pandemie finanční pomoc ve výši tří miliard dolarů, téměř 63 miliard korun.      

Video dne

Šéf společnosti Airbnb Brian Chesky říká, že poptávka po cestování opět roste, očekává však, že cestování za obchodem už nikdy nebude jako dřív.

Stane se dnes

  • Proběhne společné zasedání vlád Německa a Francie. Tématy jejich rozhovorů budou mimo jiné koronavirus, bilaterální vztahy a evropská politika.
  • Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj zveřejní ekonomický výhled pro svých 38 členských zemí a pro další významné světové ekonomiky.
  • Vyprší termín, do kdy musejí být srovnány počty pracovníků na českém velvyslanectví v Moskvě s počty zaměstnanců na ruské ambasádě v Praze.
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji inflace v Německu za květen.