V Číně vytvořili protitankový vírník Hunting Eagle. Má několik výhod oproti vrtulníkům

Video placeholde

Čínská státní televize CCTV nedávno představila video s novou verzí bizarního armádního stroje. Na záběrech je patrný vírník, vybavený odpalovacím zařízením pro 4 protitankové rakety a soustavou senzorůNení však jasné, jaké jsou reálné možnosti předváděného protitankového vybavení.

Čínská státní televize CCTV nedávno představila video s novou verzí bizarního armádního stroje – vírníku. Nevelké vírníky „Hunting Eagle Strike Gyrocopter“ neboli „Shaanxi Baojii Special Vehicles Lie Ying Falcon“ vyrábí od roku 2015 společnost Shaanxi Baojii Special Vehicles Manufacturing Company z provincie Šen-si v centrální Číně.

Jako obvykle vše obestírá mlha čínského utajování. Není například ani jasné, kdy vlastně bylo dotyčné video pořízeno. Na záběrech je patrný vírník, vybavený odpalovacím zařízením pro 4 protitankové rakety a soustavou senzorů. Čistě technicky jde o zajímavé vylepšení vírníků, jejichž hlavní předností je, že by měly být levné, obratné a skladné.

Komentátoři ale jedním dechem dodávají, že vůbec není jasné, jaké jsou reálné možnosti předváděného protitankového vybavení. Upřímně řečeno, na zmíněném videu se odpalovací tubusy raket a senzorový modul podobají spíše hračce nebo modelu, než pokročilým technologiím. Není vyloučeno, že jejich vývoj není ještě ve skutečnosti hotový.

Co všechno dokáže Hunting Eagle? Celý článek najdete na Živě.cz