Nanodron Black Hornet je očima bojiště a pomáhá zachraňovat životy

Nano dron Black Hornet

Nano dron Black Hornet Zdroj: Daniel Wiepen / Ministry of Defence

Příslušníci australské armády s dronem Black Hornet a ovládacím panelem umístěným na výstroji operátora. V dolní části fotografie lze spatřit speciální kapsy pro uložení dronů.
Nano dron Black Hornet ovládaný operátorem 601. SKSS při cvičení Dark Shadow 2017
Řídící panel nano dronu Black Hornet
Nano dron Black Hornet
Nano dron Black Hornet
7
Fotogalerie

Velká Británie a Norsko dodají ukrajinské armádě malé průzkumné drony Black Hornet. Drony vyrábí společnost Teledyne FLIR a patří do kategorie takzvaných nanodronů. Drony Black Hornet užívá i Armáda České republiky (AČR), americká armáda nebo polské speciální jednotky. Původně norská společnost již dodala přes dvacet tisíc kusů těchto dronů.

Dron Black Hornet PRS (Personal Reconnaissance System – volně přeloženo: osobní průzkumný systém) je také známý pod označením PD-100 Black Hornet. Vyvinula jej norská společnost Prox Dynamics, založená v roce 2007. Tu v listopadu 2016 koupila za 134 milionů amerických dolarů americká společnost FLIR Systems. Drony se však stále vyrábějí v Norsku.

FLIR patří mezi špičku ve výrobě termovizních kamer a senzorů a dodává své produkty jak civilním zákazníkům, tak bezpečnostním službám nebo armádám. Společnost FLIR je součástí burzovního indexu NASDAQ a od roku 2021 je dceřinou společností Teledyne Technologies, zároveň změnila název na Teledyne FLIR.

Dron Black Hornet PRS

Jedná se o miniaturní vrtulník, který na délku měří 168 mm, rotor má průměr 123 mm, celý stroj váží okolo 33 gramů. Ve vzduchu hornet vydrží až 25 minut, dosah má dva kilometry a jeho maximální rychlost je šest metrů za sekundu (asi 21 km/h). Jednou z výhod dronu je právě jeho velikost. Ovladač, samotný dron a další potřebné vybavení váží pouhých 1,3 kilogramu a voják je tak schopen nést dron přímo na výstroji. Výrobce uvádí, že Black Hornet doslova zachraňuje životy, jelikož dokáže identifikovat hrozby ve dne i v noci bez toho, aby byl sám detekován. 

Nanodron je naváděný pomocí GPS. Dokáže tak létat sám po naplánované trase a sám se vrátit k operátorovi i při slabém signálu. Díky umělé inteligenci se dokáže orientovat v prostředí, ve kterém se pohybuje, a aktivně vyhledává možné zájmové objekty. Dokáže také létat i ve stísněných prostorách, jako jsou tunely nebo kanály. Black Hornet má tři kamery, z nichž dvě pořizují videozáznamy a fotografie a jedna slouží jako termokamera. Cena jednoho dronu Black Hornet, respektive kompletní sady, je aktuálně 195 tisíc amerických dolarů (necelých pět milionů korun). 

Video placeholde
Nano dron Black Hornet od společnosti Teledyne FLIR • Teledyne FLIR for Government and Defense / YouTube

Black Hornet a česká armáda

Nelze jednoznačně určit, v jakém roce byl Black Hornet zařazen do výzbroje AČR, s jistotou lze ale říci, že minimálně od roku 2017 dron používají české speciální síly, konkrétně 601. skupina speciálních sil (601. SKSS). Dron se totiž objevil na fotografiích a videích ze cvičení Dark Shadow 2017.

Z dat Národního elektronického nástroje pro zadávání veřejných zakázek dále vyplývá, že v roce 2019 si ministerstvo obrany objednalo osm nano dronů Black Hornet, jež měla dodat společnost Three s.r.o. Drony byly dodány v roce 2020, skutečná cena s DPH činila 18 960 942 korun a hlavním místem plnění byl Olomoucký kraj. Z místa plnění lze vyvodit, že drony s nejvyšší pravděpodobností dostala opět 601. SKSS nebo relativně mladý útvar speciálních sil Centrum podpory speciálních sil plukovníka Josefa Černoty (CPSS). 

Nano dron Black Hornet ovládaný operátorem 601. SKSS při cvičení Dark Shadow 2017Nano dron Black Hornet ovládaný operátorem 601. SKSS při cvičení Dark Shadow 2017|601.SKSS / acr.army.cz

Kdo ještě drony Black Hornet používá

V roce 2019 si 40 setů novější verze dronu Black Hornet 3 objednaly polské speciální síly JWK Lublinec za 14 milionů polských zlotých. Už od roku 2013 pak drony s úspěchem používala britská armáda v Afghánistánu, slouží i v armádě německé, australské, norské, francouzské, ve španělské i v indické. 

Americká armáda podepsala v květnu 2022 kontrakt se společností Teledyne FLIR Defense na dodávku Black Hornetů v hodnotě 14 milionů dolarů. První drony se do americké armády dostaly mezi lety 2016 a 2017 s tím, že od té doby dle serveru Army Technology dostala společnost FLIR zakázky za 115 milionů dolarů, nejedná se ovšem pouze o kontrakty na drony Black Hornet. Do poloviny roku 2022 bylo nejrůznějším armádám světa dodáno přes dvacet tisíc nano dronů Black Hornet.