V Donbasu se už mluví o jarní ofenzivě, experti čekají boj o Mariupol

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Navzdory diplomatické snaze naplnit minské dohody pokračují na Ukrajině ozbrojené střety. Ministři zahraničí Ukrajiny, Ruska, Německa a Francie se sice dohodli na dalším odsunu zbrojní techniky z fronty, boje však zesílily. Z porušování příměří se nekonečně obviňují obě strany konfliktu. Sílí názory, že brzy přijde ofenziva povstalců na Mariupol, jenž je pro Rusy bránou na Krym.

Mluvčí operace vládních sil Andrij Lysenko tvrdí, že situace je nestabilní. „Provokace protivníka trvají prakticky ze všech stran,“ podotkl s tím, že nejsilnější je střelba právě ve směru na Mariupol. Včera rovněž uvedl, že armáda za 24 hodin přišla o šest mužů, což jsou největší ztráty za celé týdny. Na předměstí důležitého přístavu se dostali pod palbu i pozorovatelé OBSE.

Šéfové diplomacií čtyř zemí v pondělí v Berlíně vyzvali k ukončení bojů. K minským dohodám podle nich neexistuje alternativa. Státy budou tlačit na další stahování zbraní z frontové linie, má se rozšířit na další kategorie včetně tanků a obrněných transportérů.

Kyjev hovoří o dalším přísunu ruského bojového materiálu. Lídr rebelů Alexandr Zacharčenko zase tvrdí, že ukrajinské síly stahují těžkou techniku k Doněcku

Naděje na realizaci těchto plánů je však malá. Kyjev hovoří o dalším přísunu ruského bojového materiálu. Lídr rebelů Alexandr Zacharčenko zase tvrdí, že vládní síly stahují techniku k Doněcku a chystají útok. Skeptičtí jsou i odborníci. „Někteří experti se domnívají, že ruský úder na Mariupol je na spadnutí,“ napsal The Washington Post.

Cituje zprávu týmu někdejšího velitele sil NATO v Evropě Wesleyho Clarka, podle níž může Kyjev čekat útok do týdnů. Clark uvádí, že ukrajinské síly jsou dobře vybavené na střet s povstalci, ale nemohou se měřit se silami Moskvy.

Přímo v Donbasu je o přípravě ofenzivy přesvědčeno mnoho místních. Obyvatelka Doněcka, jež pod pseudonymem píše blog pro BBC, nedávno popsala výcvik bojovníků v maskáčích v polích za městem. „Máme dvouměsíční cvičení a pak půjdeme do boje,“ řekli údajně muži. V autobusech se podle ní objevují náborové letáky samozvané republiky.