V Egyptě zemřelo během nepokojů třicet lidí, zatčen byl předák islamistů

Vládu v Egyptě převzala armáda, vojáci obsadily klíčové budovy v Káhiře

Vládu v Egyptě převzala armáda, vojáci obsadily klíčové budovy v Káhiře Zdroj: ctk/ap

V druhém největším egyptském městě Alexandrii bylo při střetech mezi stoupenci a odpůrci svrženého prezidenta Muhammada Mursího v noci na dnešek zabito 12 lidí. Podle agentury MENA bylo dalších 200 lidí zraněno.

V celém Egyptě si tak násilnosti v pátek vyžádaly už 30 obětí a stovky raněných. Většina zabitých se podle Reuters stala obětí střelby. Egyptské úřady mezitím zatkly jednoho z nejvyšších představitelů Muslimského bratrstva blízkého Mursímu.

Násilnosti vyvolané napětím kolem sesazení islámského konzervativce Mursího z prezidentské funkce zesílily během pátku. Například v Káhiře se Mursího příznivci dostali do potyček s armádou, která sesazeného prezidenta uvěznila, a pak i s liberálními odpůrci konzervativců. V metropoli při násilnostech přišlo o život nejméně pět lidí. Armáda přislíbila, že bude respektovat právo na pokojné demonstrace, varovala ale před pokusem ohrozit bezpečnost státu. Strana svobody a spravedlnosti (FJP), založená před loňskými volbami bratrstvem, v prohlášení z noci na dnešek vyzvalo své stoupence, aby zůstali mobilizováni. „Strana prohlašuje, že zůstane se všemi svými členy a sympatizanty s davy na náměstích, dokud nebude obnovena moc prezidenta,“ prohlásila strana.

V posledních dvou dnech byly zatčeny desítky členů Muslimského bratrstva. Údajné zatčení jeho vůdce Muhammada Badího se však v pátek ukázalo jako fáma.